Банкеръ Daily

Новини

Вежди Рашидов възрази срещу ограничаване на сцените с тютюнопушене в българските игрални и телевизионни филми

Министърът на културата Вежди Рашидов възразява категорично срещу текст в проекта за Национална програма за ограничаване на тютюнопушенето, според който „се ограничават сцените с цигари в българските игрални и телевизионни филми”. Това съобщиха от пресцентъра на министерството.
Министър Вежди Рашидов заяви: „Абсурдна е такава намеса в изкуството. И като министър, и като творец никога няма да приема това. Докато съм министър, няма да позволя такава агресивна намеса в творчеството.
Трябва да се направи разлика между административните разпоредби за ограничаване и забрана на тютюнопушенето и изкуството. Образите в изкуството могат да способстват за изграждане на внушения, но истинското, голямото изкуство не само че не може да бъде ограничавано, но то е необходимо заради свободата човек да се изразява. Това е изконно и свещено право, защото онова, което в живота е ограничено и не може да се случи, може да се случи единствено в творчеството. И това е силата на изкуството.
Невъзможно е да се отречем от шедьоври на световната култура – пиячи на абсент, жена с цигаре и още безброй произведения, не можем да отречем автори като Пикасо, Тулуз Лотрек, Ван Гог, Гоген… А колкото до филмовата индустрия – слагането на „пранги” на сцените в киното граничи с безумие…”.

Facebook logo
Бъдете с нас и във