Банкеръ Daily

Новини

Вежди Рашидов призова за консултации между МРРБ и областната управа за сградата на Шипка №6

„Смятам, че трябва да започнат консултации с представители на Областната управа на София и Министерството на регионално развитие и благоустройството, за да намерим изход от създалата се ситуация с галерията на ул. „Шипка”. Това заяви пред журналисти министърът на културата Вежди Рашидов. Той участва в пресконференция на Съюза българските художници, на която отново бе поставен въпросът за решаването на проблема със сградата в столицата.
Претенциите на Софийския университет Св. Климент Охридски, че теренът, върху който е построена сградата на Шипка 6, е част от дарението от братята Евлоги и Христо Георгиеви за университета, не отговарят на истината, заяви проф. Ивайло Мирчев, председател на СБХ. Той допълни, че Съюзът е вложил собствени средства в размер на 2,5 млн. лева в строежа на галерията и че през последните 4 десетилетия тя винаги е била ползвана от съюза само и единствено по предназначението й. От ръководството на СБХ припомниха също, че Съюзът на художниците не е ползвал никога субсидия от държавата и подчертаха, че ще си запазят правото да предприемат всякакви действия, за да запазят галерията на Шипка 6.
От СБХ припомниха, че през 2009 г. е имало желание съвместно със Софийския университет спорът за галерията да се реши чрез инициативата Мостовете на духа. Проявяваме разбиране, че СУ е с орязан бюджет, но решението на проблемите не е в това да притискаш друга културна институция, заявиха от съюза.
Проф. Ивайло Мирчев отбеляза, че сградата на галерията на „Шипка“ 6 не е била ремонтирана от години поради съдебните спорове, а вече има възможност за това чрез няколко международни проекта, с които тя може да се модернизира и да стане национален изложбен център с всички екстри. Тези проекти обаче и до днес са блокирани поради проточилите се съдебни спорове, обясниха от СБХ.
От Съюза на българските художници уточниха, че през 1969 г. държавата предоставя терена на Шипка 6 на СБХ за построяването на изложбена зала. По-късно правителството изменя решението си, добавяйки, че стоящата се сграда ще се ползва от СБХ до построяването на Национална картинна галерия, след което Шипка 6 ще се предостави за нуждите на СУ. Но подобна сграда на картинна галерия и досега няма, категорични са от СБХ.
Пред журналистите бе прочетено и писмо, изпратено до СБХ от акад. Светлин Русев по повод спора между Софийския университет и Съюза на художниците на Шипка 6, в което той отхвърля като изцяло неоснователни опитите и претенциите на СУ да претендират за право на собственост върху терена, на който е изградена галерията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във