Банкеръ Daily

Новини

Вежди Рашидов награди немски кинематографисти Сузане Мюлер-Ханпфт и Мартин Босбом

Министърът на културата Вежди Рашидов награди изтъкнатите немски кинематографисти д-р Сузане Мюлер-Ханпфт и Мартин Босбом с отличието „Златен век” за приноса им в развитието и популяризирането на българската култура.
За периода от 1990 г. до 2005 г. Сузане Мюлер-Ханпфт и Мартин Босбом са автори на 12 филма, посветени на културата, историята и природните забележителности на България. До 15 май те са на посещение у нас по покана на „Гьоте Институт – България”, за да присъстват на българската премиера на своя филм за страната ни – „Арена на историята: София”, заснет през април през 1990 година.
През април 1990 г. Сузане Мюлер-Ханпфт и Мартин Босбом направиха за известната серия на телевизия АРД „Арена на историята” документален филм за София и нейните околности. Тогава те успяват да заснемат уникални процеси - големите демонстрации на СДС по време на нощната великденска служба, първи и последни филмови кадри на изложения в Мавзолея Георги Димитров, разтърсващи разкази на бивши затворници в български концлагери, първите си срещи на остров Белене, предизборната борба на д-р Желю Желев в провинцията. Авторите пишат за своя филм:
„Софийската пролет на 1990-та беше време, в което авторитетите изгубиха своя ореол и ние почти безпрепятствено получихме достъп до арената на промените и до културни паметници. Опитът показва, че такива периоди продължават само няколко седмици и ние имахме възможност да ги използваме. Днес самият филм „Арена на историята: София” се е превърнал в исторически документ.”

Facebook logo
Бъдете с нас и във