Банкеръ Daily

Новини

Вече има обществено затишие, сочат проучвания

Има известно обществено декемврийско успокоение, твърди социологът Първан Симеонов от Галъп интернешънъл.


Следим няколко показателя и това, което отчитаме като тенденция е, че след първоначалното избухване през лятото на всички тези показатели, в края на лятото и началото на есента се повтаряха еднакви числа.


Това, което видяхме в края на октомври и началото на ноември, беше нов протестен пик ndash; материализиране на този висок протестен потенциал и всички показатели тръгнаха нагоре.


Това, което отчитаме през декември е, че има известно обществено затишие, а тестовите месеци за това управление ще бъдат януари и февруари, каза Симеонов пред Нова телевизия.


Не отчитаме нищо рекордно, отчитаме тенденции, като правим сравнение с по-ранни данни. Отчитаме ниски нива на доверие към правителството, президента и парламента, но те не са рекордни. Новото е, че това се случва на много по-ранен етап от мандата, каза Симеонов.


Разликата между БСП и ГЕРБ се движи в едни и същи нива последните три месеца, няма новина. Тези данни не бива да се гледат като прогноза за изборен резултат, защото не сме в предизборна ситуация. Не си позволяваме крайна оценка, опитваме се да интерпретираме сдържано данните, подчерта социологът.


Единствената новина от изследването ни е, че има известно обществено успокоение, каза Симеонов и допълни, че социологията понякога е най-скъпия начин да докажеш очевидното.

Facebook logo
Бъдете с нас и във