Банкеръ Weekly

Новини

Вече 37 г. Apple променя света на електрониката

На 1 април през 1976 г. Стив Джобс и Стийв Возняк основават Apple Computer, Inc (Епъл или Апъл), американската мултинационална корпорация за производство и продажба на потребителска електроника, компютърен софтуер и персонални компютри. Най-известните й продукти са персоналните компютри Macintosh, операционната система Mac OS X, портативните мултимедийни плеъри iPod, мултимедийния браузър iTunes, уеббраузъра Safari и мобилната операционна система iOS. Към 24 септември 2011 г. компанията управлява 357 магазина за продажба на дребно в 11 страни и он-лайн магазин, където се продават софтуерни и хардуерни продукти.


Фирмата е основана в Купертино (Калифорния) в Силициевата долина. Стив Пол Джобс (Steven Paul Jobs) е американски предприемач и изобретател. Той е съосновател, председател на борда на директорите и главен изпълнителен директор на Apple Inc. Стив Джобс е знакова фигура в света на високите технологии. Признат за номер едно и в гейминг индустрията. MarketWatch го определя като CEO на десетилетието, а списание Fortune го поставя начело в класацията на най-умните хора в света на високите технологии.


Стивън Гари Воз Возняк (роден на 11 август 1950 г. в Сан Хосе Калифорния) е американски компютърен инженер и създател на Apple Computer, Inc. (сега Apple Inc.) заедно със Стийв Джобс. Неговите изобретения и машини са допринесли значително за революцията на персоналните компютри през 70-те години на двадесетия век. Возняк създава фамилиите от компютри Apple I и Apple II.Возняк има няколко прякора - The Woz, Wonderful Wizard of Woz и iWoz (препратка към вездесъщата схема за именуване на Apple продукти). WoZ (съкратено от Wheels of Zeus) е също име на компания създадена от Возняк. Той е също известен като Другия Стийв (Other Steve) от Apple Computer, по-известният Стийв който също е съосновател на Apple - Стийв Джобс.


В продължение на 30 години компанията носи името Apple Computer, Inc., докато на 9 януари 2007-а премахва Computer от името си, за да подчертае своето разширение към пазара за потребителска електроника, в допълнение на пазара за персонални компютри.


Apple играят революционна роля в създаването на персонални компютри още от 1976 година. Микрокомпютърът Apple II конструиран през 1977 г. е бил голям хит при домашните потребители. През 1983 г. Apple пускат Lisa - първия персонален компютър с търговска насоченост и графичен потребителски интерфейс (GUI), който от части е дело на Xerox Palo Alto. Lisa също така е и първият компютър притежаващ хардуерна мишка.


Apple притежава необичайна репутация в света на потребителската електроника, дължаща се на нейната задълбочена философия за продуктовия дизайн и на нейните отличителни рекламни кампании. В това се включва и клиентска база, която е вярна на компанията и марката, особено в Съединените щати.


Девизът на компанията е Think different (Мисли различно.).

Facebook logo
Бъдете с нас и във