Банкеръ Daily

Новини

Вече 213 г. Белият дом е резиденция на президента на САЩ

На 4 юни през 1800 г. във Вашингтон е завършено строителството на резиденцията на президента на САЩ - Белия дом, а Джон Адамс и съпругата му става първите обитатели на сградата.


Белият дом (на английски: The White House) е официалната резиденция на президента на САЩ. Сегашното название на сградата е дадено през 1901 г. от президента Теодор Рузвелт, а преди това сградата е наричана Президентски дворец, Президентска къща или Седалище на изпълнителната власт.


През декември 1790 г. президентът Джордж Вашингтон подписва документ, наречен Act of Congress, в който определя град Вашингтон за столица по следния начин: ...резиденцията на федералното правителство ще бъде в окръг, чиято площ няма да бъде по-голяма от 10 квадратни мили на крайбрежието на Потомак.... Намира се на адрес Вашингтон (Окръг Колумбия), Пенсилвания авеню 1600.


Лично президентът заедно с градския архитект Пиер Л'Енфант избира мястото, върху което да бъде построен президентският дворец. Обявеният конкурс за проект е спечелен от Джеймс Хобън. Сградата започва да се изгражда през октомври 1792 г., а официално е предадена за използване през 1800 година.


Първият президент, който я използва като своя резиденция, е Джон Адамс. От тогава досега всяка президентска двойка извършва някакви промени в интериора на сградата, тъй като Белият дом е не само административна сграда, но и частен дом на президента и неговото семейство. Сградата е също така единствената резиденция на президент в света, която е отворена за публични посещения.


По време на съществуването си Белият дом претърпява два пожара - по време на Британско-американската война (1814 г.) и през 1929 г., когато пожар обхваща западното крило.


Вътрешното разпределение на Белия дом е преустроено по времето на президента Хари Труман и в момента непроменени са само външните му стени.


Шестетажната сграда има 132 стаи и 32 бани, 412 врати, 147 прозореца, четири стълбищни клетки и три асансьора. В сградата има условия за развлечение, като тенис корт, басейн, киносалон, спортни уреди и други. Тя е една от най-популярните туристически забележителности в САЩ.


В Белия дом се провеждат заседанията на правителството на САЩ, той е работно място за щаба на президента. За охраната му се грижи United States Secret Service.

Facebook logo
Бъдете с нас и във