Банкеръ Daily

Новини

Вдигат Топлофикация София на крака с нов план

След няколко часови ожесточени дебати Столичният общински съвет прие в бизнес плана и оздравителните мерки за подобряването на финансовото, икономическото и технологичното състояние на Топлофикация София. Решението стана факт с подкрепата на съветниците от ГЕРБ, СДС, НДСВ и Атака, докато БСП и ДСБ гласуваха въздържал се.
Предложените от самото дружество законодателни инициативи, сред които инкриминирането на кражбите на топлоенергия, заплащането на равни вноски на консумираното парно и топла вода през цялата година, прекъсването на топлоподаването към сгради с над 75% неплащащи абонати и др., обаче бяха извадени от дневния ред. Решението на Столичния общински съвет е тези предложения да не се разглеждат сега, а да се прецизират, и чак тогава да се внесат отново. Те вече са депозирани в Министерството на икономиката и енергетиката и се обсъждат. Това обясни изпълнителният директор на столичната топлофиксация Стоян Цветанов.
Иначе според плана за оздравяване на дружеството до 15 април то трябва да изплати 60 млн. лв. на Булгаргаз по схемата за издължаване към доставчика. Вече са изпълнени два ангажимента, съответно за 90 и 70 млн. лв., по сметките на държавната газова компания. За миналата година обаче Топлофикация - София ще отчете загуба от около 18 млн. лева. Прогнозите за 2011-а са, че негативния финансов резултат ще бъде намален до 7 млн. лева.
Според общинския съветник от БСП Георги Кадиев намаляването на загубите не е резултат от повишаване на събираемостта на взимания, а идва от продажбата на спестени емисии. Приходите от това влязоха като чиста печалба в дружеството. Иначе загубите зависят от решението на ДКЕВР за цените на газа, каза още той.
Проблемите на Топлофикация идват от политиканстването, което ние всички гледаме през годините. При управлението на БСП тогавашният министър на икономиката Петър Димитров намали цената на топлоенергията, което беше чисто популистки ход и доведе до 30 млн. лв. загуби през 2009 година. Това заяви председателят на стопанска комисия към местния парламент Николай Стойнев (ГЕРБ). По думите му по време на управлението на БСП не е имало нито едно стратегическо решение за Топлофикация, освен прехвърлянето на дружеството към държавата и увеличаването на загубите до 120 млн. лева. Председателят на групата на червените Жельо Бойчев призна, че е имало много грешки през годините, но призова да не се води разговор за миналото, а да се говори за бъдещето на дружеството.
На свой ред общинския съветник от ГЕРБ Валя Чилова, заяви, че трябва да се говори за 70-те хиляди коректни платци на дружеството, които за последните три години нямат неплатени сметки. Важно е, че дружеството успя да гарантира сезона. Важно е, че ръководството успя да намали загубите след като през периода 2007 г. -2009 г. говорехме за 120 млн. лв. загуби, а през 2010-а те са само 18 млн. лева, каза тя. Освен това по думите й от 1997 г. не е правена инвестиция в нова мощност, а това ще се случи през тази година. Също така щели да се обновят 1900 абонатни станции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във