Банкеръ Daily

Новини

Вдигат капитала на Общинска банка с апорт

С 5.9 млн. лева ще бъде увеличен капиталът на Общинска банка. Това ще стане по предложение на Столичната община, която е мажоритарен собственик с дял от 67.51 процента. Общински фирми и търговски дружества (сред които са и такива, свързани с бизнесмена Христо Ковачки) държат 30.27%, а останалите 2.22% са собственост на 18 други общини. На толкова са оценени четирите имота, които чрез апорт Столичната община ще прибави към капитала на банката.


В четвъртък (13 септември) на първото след лятната ваканция заседание на Столичния общински съвет ще се обсъди предложението кметът Йорданка Фандъкова да свика извънредно общо събрание на акционерите на кредитната институция. В дневния ред ще е и искането за издаване на нова емисия от 590 510 броя акции с номинална стойност от по 10 лв. всяка една от тях.


През април Столичният общински съвет гласува общината да увеличи капитала, като включи внесе в активите на банката три етажа с площ 850 кв. м от сградата на площад Славейков, в която се помещава Столичната общинска агенция за приватизация. В апорта влизат и два магазна на бул. Княгиня Мария Луиза с обща площ от 1 300 кв. м, които се отдават под наем. Другите имоти са етаж от сграда в центъра на столицата на ул. Сердика, както и помещения в квартал Младост 3, където в момента има клон на Общинска банка.


С увеличението на капитала на банката се цели да се покрият загубите й от 11,4 млн. лв. за 2011 година. Не е ясно дали миноритарният акционер Христо Ковачки ще се включи в процедурата. Ако се откаже, той ще загуби чяст от дела. И тогава Столична община ще трябва да потърси и нови имоти, за да може да покрие загубата. Дората новина в този случай е, че тя ще увеличи участието си в банката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във