Банкеръ Weekly

Новини

ВАС върна на ЦИК спора кой да представлява Синята коалиция

Върховният административен съд отмени отказа на Централната избирателна комисия да впише лидера на СДС Емил Кабаиванов като съпредседател на Синята коалиция на мястото на Мартин Димитров. Определението на съда не подлежи на обжалване, но и не указва на ЦИК какво решение да вземе по казуса.


Въпросът стигна до съда, след като ЦИК отказа да приеме заявлението на четири от петте партии в Синята коалиция за вписване на Кабаиванов като техен представител в районните и секционните избирателни комисии. ЦИК отхвърли като недопустимо заявлението им, защото то е подадено от хора, които не са представители на формацията. През 2009 година Синята коалиция бе регистрирана в ЦИК, а за нейни представители бяха записани само Иван Костов и Мартин Димитров.


Жалбата до ВАС срещу решението на избирателната комисия бе подадена от СДС, Обединени земеделци, Радикалдемократическа партия в България и Българска социалдемократическа партия, които са сред основателите на Синята коалицията. Те настояват местата в районните и секционните комисииnbsp;да бъдат разпределени поравно между 5-те партии, учредителки на Синята коалиция.


Стана ясно, че сините са удовлетворени отnbsp;решението на ВАС. bdquo;Справедливостта възтържествува, сега ЦИК е на ход, коментира на извънреден брифинг лидерът на СДС Емил Кабаиванов.


Той обясни, че още утре СДС ще внесат при областните управители предложенията си за РИКnbsp; и исканията на сините за техните представители, които да участват при съставянето на Секционните избирателни комисии.nbsp; Според него само така ще се избегне възможносттаnbsp;за подмяна на представителството в съседните комисии.nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във