Банкеръ Daily

Новини

ВАС потвърди нелоялно привличане на клиенти от страна на винарска изба Todoroff и Винополи

Петчленен състав на Върховния административен съд потвърди окончателно решение на Комисията за защита на конкуренцията от юли 2009 г., с което бяха санкционирани Тодоров АД и Винополи ЕООД с имуществени санкции в общ размер 36 370 лв. за извършено нарушение за предлагане на непазарни стимули спрямо купувачите с цел увеличаване на продажбите.
Комисията установи, че голямата награда на играта С любоff от Тоdoroff. Обиколи Европа с Todoroff” - едноседмичен круиз за двама по западното Средиземноморие – превишава законоустановения праг, до който подобни пазарни стимули са допустими.
Рекламното съобщение се разпространява в електронните медии и чрез рекламни пана, а условията на играта присъстват в електронната страница на „Винополи” ЕООД – официален представител на „Тодоров” АД за България. Участието в играта изисква да е закупен продукт – вино или ракия с марката “Todoroff”.
В своето решение Върховният административен съд потвърждава констатациите на КЗК и наличието на нарушение от страна на ответните дружества.
Въз основа на влязлото в сила решение на Комисията, на основание чл. 104 от ЗЗК, всички физически и юридически лица, на които са причинени вреди, дори когато нарушението не е било насочено директно срещу тях, имат право да подадат искове за обезщетение по реда на Гражданския процесуален кодекс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във