Банкеръ Weekly

Новини

ВАС оправда Агенцията за малки и средни предприятия за поръчката за самолетните билети

Върховният административен съд отмени решението на Комисията за защита на конкуренцията и отхвърли жалбата на туристическа агенция bdquo;Бългериан ВИП Травълrdquo; срещу Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. Това съобщиха от ведомството на Мариана Велкова.


Както в. bdquo;Банкеръldquo; писа в материал през октомври (Мариана Велкова оплела конците с поръчките на билети) става въпрос за спирането на обществената поръчка за осигуряване на самолетни билети на служителите на агенцията.


Припомняме, че през юли чрез конкурс бе избран туроператорът bdquo;Аргус Травълrdquo;. Класираният на второ място bdquo;Бългериан Вип Травълrdquo; обаче реши да обжалва търга пред Комисията за защита на конкуренцията. Тогава антимонополният орган обяви процедурата за избор на изпълнител като незаконосъобразно и я върна на етап назначаване на комисия. Агенцията обаче обжалва постановлението на комисията пред Върховен административен съд.


В мотивите на съда за отмяна на решението на КЗК се посочва, че антимонополният орган не само неправилно е обосновал изводите си за некомпетентност на конкретен член от състава на комисията, но не е изтъкнал какви са компетенциите на останалите членове.


bdquo;Компетентността на привлеченият външен експерт е следвало да се обсъжда комплексно с компетентността на всички членове на комисията и като краен извод да се прецени дали състава на комисията е законосъобразен и едва тогава да ангажира изводи за законосъобразност на процедурата по проведената обществена поръчкаldquo;, се казва още в становището на ВАС.


Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във