Банкеръ Daily

Новини

ВАРНЕНСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД ОТКАЗА ДА ПУСНЕ ОТ АРЕСТА ИВАН СЛАВКОВ

Варненският окръжен съд (ВОС) отказа да измени в по-лека мярката за неотклонение на общинския съветник от ДПС Иван Славков, обвиняем по мащабното досъдебно производство, което разследва дейността на въоръжената престъпна група, ръководена в различни периоди от време от Славков и Веселин Данов. Това съобщиха от ВОС. Така един от лидерите на групата, създадена за наркоразпространение, склоняване към проституция, пране на пари и трафик на хора ще продължи да пребивава в ареста, въпреки, че разследването приключи, и въпреки обстоятелството, че Славков е регистриран в РИК на 21 многомандатен Сливенски избирателен район в листата на Политическа партия Обединение на българските патриоти.
Първоинстанционният съд се произнесе в рамките на съдебния контрол върху задържането на Славков в качеството му на обвиняем по мащабното дознание. Бившият собственик на ФК Спартак има повдигнато обвинение за създаване, ръководене и участие във въоръжената престъпна група от есента на 1996-та до началото на септември миналата година. В настоящия момент досъдебното производство е приключило и широко известен факт е, че 15 от общо 24-те обвиняеми вече са с одобрени от съда споразумения и влезли в сила присъди. За утрешния ден ВОС е насрочил нови 4 заседания, в които ще бъдат разгледани други 4 постигнати споразумения с обвиняеми по мегадознанието лица.
Като се съобрази със събраните безспорни и многобройни гласни, писмени доказателства и материали, ВОС прецени, че спрямо Иван Славков законосъобразна е най-тежката процесуална мярка за принуда задържане под стража. Освен обоснованото предположение, че е автор на престъпленията, за които е обвинен, съдът се съобрази с тежестта на наказанието, което законът предвижда / от 5 до 15 години лишаване от свобода/, както и с реалната опасност ако е на свобода мъжът да извърши друго престъпление или да се укрие от наказателната репресия. По отношение на нововъзникналото обстоятелство, свързано с регистрирането на Славков като кандидат за народен представител от партия Обединение на българските патриоти, ВОС преценява, че няма право да се произнася по въпроси, които са от правомощията на Варненска окръжна прокуратура. Според ВОС, в това съдебно заседание е недопустимо поставянето на въпроса за временната наказателна неотговорност на Иван Славков в рамките на предизборната кампания и приложението на чл.53 от Закона за избиране на народни представители.
Днешното определение на ВОС, с което бе потвърден ареста на Иван Славков може да бъде обжалвано пред Апелативния съд във Варна на 23 юни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във