Банкеръ Daily

Новини

Варненският апелативен съд потвърди ареста на Васил Костов-Кеца, задържан при операция „Килърите 2”

За пореден път Апелативният съд във Варна отказа да измени мярката на арестувания по акция „Килърите 2” Васил Костов (Кеца) и остава в ареста. Това съобщиха от пресслужбата на съда. Кеца бе задържан под стража от Шуменския окръжен съд в края на август 2010 година
Васил Костов, заедно Янко Попов и с Райчо Стойнев, с Георги Вълев, с Петър Стоянов и с други лица са привлечени като обвиняеми по досъдебно производство на Областната дирекция на МВР в Шумен заради участието си като помагачи за убийството на бизнесмена Румен Рачев, извършено през юли 2009 година в Шумен и на търновския адвокат Петър Лупов. Освен за тези престъпления Костов се разследва заедно с Петър Стоянов (Сумиста), с Янко Попов, с Георги Георгиев и Райчо Стойнев за помагачество и подбудителство за убийството на Борислав Георгиев от София, подготвяно от март, до началото на април 2008 година. За пореден път, без да коментира въпросите, свързани с вината на обвиняемия, въззивната апелативна инстанция сподели заключенията на първоинстанционния съд, свързани с обоснованото предположение, че Костов е съпричастен към престъплението за което се разследва. Това твърдение се подкрепя от многобройните и категорични доказателства, събрани в хода на следствените действия. Сред тях са видеозаписи, които посочват безспорно местата на извършителите на убийството в Шумен, СИМ карти, от които се установяват разговорите, водени между Костов, Владимир Филев и Георги Георгиев часове след убийството и след това. По безспорен начин било установено, че Костов е пребивавал в Шумен в деня на престъплението. Друго свидетелско показание сочи, че той е бил заедно с извършителите на убийството в автомобил, спрян за проверка от органите на КАТ в курорта „Златни пясъци” дни след покушението. Въззивният съд днес прие нови доказателства, представени от апелативната прокуратура, които свидетелстват за това, че през януари тази година, върху свидетели по това дознание е оказван сериозен натиск. Това обстоятелство води до извода, че ако е на свобода Костов може да извърши друго престъпно деяние. Георги Георгиев и Владимир Филев, сочени като физическите извършители на убийствата, все още се издирват. И този съд споделя заключението, че престъпленията, в които е обвинен Костов – за три убийства, участие в организирана престъпна група и държане на боеприпаси са тежки по смисъла на закона и с изключително висока степен на обществена опасност.
Новите обстоятелства, които въззивният съд коментира са свързани с твърдението за влошаване здравето на обвиняемия Костов. Съдът обаче се позова на заключенията на три съдебно-медицински експертизи, според които установените болести на Васил могат да се лекуват в условията на следствения арест.
Определението на Варненския апелативен съд не подлежи на обжалване.
Тази съдебна инстанция днес не даде ход на делото, с което друг обвиняем по дознанието на „Килърите – 2” – Райчо Стойнев обжалва отказа на Шуменския окръжен съд да измени в по-лека мярката му за неотклонение. Адвокатите Марковски били възпрепятствани да се явят днес във Варна и затова въззивният съд посочи датата 15 март 2011 година като възможност да разгледа жалбата на Стойнев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във