Банкеръ Daily

Новини

Важно е да реагираме на изказвания като това на Ердоган, смята Вигенин

Няма място за притеснение, но смятам за легитимно и важно, България да реагира, когато такива неща се случват, каза министърът на външните работи на България Кристиян Вигенин пред журналисти по повод изказването на Ердоган в Кешан. bdquo;Що се отнася до инициативата на българския евродепутат, и до колкото разбирам, тя е подкрепена от гръцки евродепутати, това също не може да бъде считано за акт, който да влоши атмосферата на добрите отношенияrdquo;, каза Вигенин.


Министър Кристиян Вигенин обяви, че турският външен министър Ахмед Давутоглу ще посети България в началото на февруари и тогава ще бъдат потвърдени добрите отношения между България и Турция.


bdquo;Мисля, че е достатъчно ясна българската позиция по въпроса, и министърът в Турция беше информиран за нея. Той не смята, че има някаква необходимост да изпитваме каквито и да било притеснения, и че никой няма намерение да променя граници в днешно време и, че отношенията между двете страни, в днешно време, са такива, че да се говори за амбиции за промяна на границата, е най-малкото неуместно. Още повече, че и думите на Ердоган, не са били цитирани по точния начин, и не са били цитирани по смисъла, по който той е вложил. Този инцидент и начинът, по който беше представен, и нашата реакция, в никакъв случай няма да влошат другите елементи на начина, по който работим с г-н Давутоглу и другите държавиrdquo;, каза Вигенин.


Следващата седмица ще заседава в София Смесената комисия по нерешените въпроси; следващата седмица ще се подпише и споразумението за реадмисия между Турция и Европейския съюз.


bdquo;През януари ще се проведе заседание на Централната смесена комисия по граничните въпроси, на база споразумението между Бълагрия и Турция от 1967 година. Там ще се коментира по-конкретно въпросът за бежанците и за охраната по границата. Готово е, и е пред подписване, споразумението за съвместното наблюдение на границата, т.е. има желание от турска страна заедно да решаваме тези въпросиrdquo; каза Вигенин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във