Банкеръ Daily

Новини

В ЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ СПЕСТЯВАТ ОТ ПО-НИСКАТА ЦЕНА НА ГАЗА 1,4 МЛН. ЛВ. СА ИЗЧИСЛИЛИ ОТ ОВЕРГАЗ

Индустриалните и обществено административните клиенти на „Овергаз Запад” АД – в Кюстендил, Монтана, Мездра и Петрич ще спестят малко над 1,4 милиона лева от разходите си за енергия през третото тримесечие на 2009 година, са изчислили от дружеството. Намалението се дължи на очаквания спад в цената на природния газ с около 33 % от 1-ви юли.
423 стопански клиенти на Овергаз в Западна България ще плащат с 217,13 лева по-малко за всеки хиляда кубически метра природен газ. Така те ще купуват синьото гориво на цена между 5,9 и 8 стотинки за киловатчас енергия, в зависимост от индивидуалния им тарифен план. За сравнение: цената на един киловатчас енергия, произведен с електричество, струва 15,3 стотинки, с нафта – 19,5 стотинки, а с мазут с 3% сяра – 8,8 стотинки.
В западната част на страната най-много са стопанските клиенти на Овергаз в Монтана – 191. Там е и производителят на акумулатори и батерии – „МонБат” АД, чийто разходи ще намалеят със 150 хиляди лева. Друг голям консуматор на природен газ в Западна България – биреният завод в Мездра, също ще реализира значителни икономии през следващото тримесечие – близо 240 хиляди лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във