Банкеръ Weekly

Новини

В туризма го удариха на майтап

Истински скандал предизвика обявената от туристическата началничка Николина Ангелкова процедура за определяне на стопанина на плажа "Поморие-изток" за следващите 20 години.

Странно защо никой от нейните експерти не се е потрудил да види, че според параметрите, посочени в конкурсната документация, към плажа "принадлежала“ и една от улиците на града. По-конкретно, в обхвата на концесията попада част от пътното платно, пешеходната алея ведно с тротоара и паркинга, които са публична общинска собственост. Представители на туристическото ведомство продължават да твърдят, че "така е записано“ в акта за държавна собственост, въпреки очевадния факт, че този този тип обекти трудно могат да отговорят на понятието "морски плаж".

Логично, кметът на Поморие Иван Алексиев не е съгласен с условията в конкурса. Според него е недопустимо определянето на концесия, стигаща до домовете на хората. А колкото до "основанията", които изтъкват от Министерството на туризма, той ги определя като несериозни, тъй като тази улица съществува от... 1902 година.

За да защити собствеността на общината, на 3 октомври Алексиев внася в Комисията за защита на конкуренцията жалба срещу Решението на Министерския съвет (по предложение на Ангелкова) за откриване на процедурата за концесиониране и срещу документацията за нейното провеждане. Въпреки аргументите и доказателствата депозираната жалба е отхвърлена от антимонополното ведомство, чрез отказ да бъде образувано производство по случая. Съответно кметът веднага обжалва разпореждането във Върховния административен съд . За да подкрепят градоначалника си, хората, които живеят на въпросната улица, организираха Граждански инициативен комитет.

Междувременно, на официалната страница на туристическото министерство продължава да стои обявлението, с което се приканват мераклиите да получат концесията на плажа, чиято посочена обща площ е 77 733 кв.м, а дължина на бреговата линия е 2 330 метра. Според националния концесионен регистър от 1999-а досега този плаж се управлява от небезизвестната фирма "Ирида 71", един от собствениците на която през тази седмица "спечели" поредната порция от морския бряг за следващите 20 години - плажа "Созопол-Харманите" (още за тази фирма - на стр. 24).

Запознати с нравите по нашето Черноморие коментират, че няма как параметрите на концесията да са просто "объркани", тъй като на практика по този начин се дава възможност на концесионера да "разшири" дейността си върху всички търговски обекти на клетата улица.

Опитвайки се да спаси положението, кметът Алексиев е предложил самата община Поморие да участва в обявената по този начин процедура и да стопанисва ивицата чрез общинското предприятие, създадено за тази цел. Дали обаче ще му бъде позволено да размести картите в наредения пасианс?

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във