Банкеръ Daily

Новини

В Тайланд пуснаха протестиращите в правителствената сграда

Протестиращите в Тайланд, които искат оставката на министър-председателката Инглук Шинаватра, навлязоха на територията на правителствения комплекс и в управлението на полицията без съпротива и обявиха победа, съобщиха световните агенции. Комплексът, в който е разположена правителствената сграда, беше отворен по лично разпореждане на премиерката с цел да се избегне кръвопролитие, а полицията премахна загражденията си от бетонни блокове и бодлива тел.


Стотиците демонстранти дори вкараха камион в комплекса, където цари празнична атмосфера, след като полицията напусна района, за да се избегнат нови сблъсъци след последните два силно напрегнати дни, когато полицията използва сълзотворни гранати, водни оръдия и гумени куршуми срещу демонстрантите при предишните им опити да влязат в комплекса.


При вчерашния щурм на комплекса пострадаха 119 души. Двама бяха ранени от огнестрелни оръжия, но според полицията изстрелите са били дело на провокатори. Опозиционните демонстранти навлязоха безпрепятствено и на територията на столичното управление на полицията, което се опитваха още вчера да превземат с щурм.


Министър-председателката Инглук Шинаватра продължава обаче да изпълнява задълженията си и засега няма признаци, че се готви да подаде оставка. Необичайният обрат в стратегията на правителството сочи, че то не иска повече конфронтации с протестиращите след сблъсъците от последните дни, в които трима души бяха убити, а над 230 - ранени и които породиха безпокойство за стабилността на страната.


Правителствените представители не коментираха това последно развитие на събитията и не е ясно дали то ще се окаже нещо повече от временно успокояване на насилието и тежката политическа криза, която вреди на демокрацията, икономиката и туризма на Тайланд, отбелязва Асошиейтед прес.


Лидерът на антиправителствените протести в Тайланд Сутеп Таугсубан заяви, че ще продължи борбата за сваляне на премиерката Инглук Шинаватра въпреки взетото от правителството решение да не се конфронтира с протестиращите, предаде Ройтерс. Днес спечелихме частична победа, но ще се борим докато режимът на Таксин бъде свален, заяви той пред свои привърженици, имайки предвид задкулисното влияние на брата на Инглук, бившия премиер Таксин Шинаватра.

Facebook logo
Бъдете с нас и във