Банкеръ Daily

Новини

В София се търсят евтини апартаменти

В София се купуват предимно евтини жилища, до 50 хил. евро, като тази тенденция продължава от средата на миналата година, коментира Полина Стойкова, оперативен директор на Бългериън Пропъртис. Вече има оферти за апартаменти и на цени от 20 хил. евро, като това са основно маломерни жилища в по-крайните квартали. Предлагането е много добро, а офертните цени са доста атрактивни и са по-близо до цените на реално сключваните сделки. На практика такива обяви не са виждани от 2004-2005 г. и то за значително по-качествени апартаменти от тези преди седем години.


Средната офертна цена по данни на Бългериън Пропъртис е 900 евро на кв. м, а цената на продадените апартаменти през второто тримесечие е 715 евро на кв. метра. Наблюдава се тенденция на слабо покачване на средните цени на оферираните за продажба апартаменти в столицата, докато средните цени на продадените апартаменти спадат с 2.7% спрямо предходното тримесечие (735 евро на кв. м за първо тримесечие на 2012 г.).


Това разминаване до голяма степен се дължи на факта, че купуваните апартаменти са предимно имоти в ниския ценови клас, докато на пазара има предлагане и на по-качествени имоти, които държат по-високи офертни цени, но те не оказват силно влияние върху средните цени на база продадени имоти, тъй като се продават по-трудно и в по-малки обеми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във