Банкеръ Daily

Новини

В Родопите ще се развива приоритетно овощарство и месодайното животновъдство

Ръководството на Министерство на земеделието и храните подкрепя разработването на стратегия и програма за нейното прилагане в Родопите. Хубаво е, че работим заедно по приоритетните за правителството цели. Разработването на тази Концепция се случва точно в момент, когато в рамките на Европейския съюз стартира дискусията във връзка с реформата в Общата селскостопанска политика и България трябва да формира своята позиция. Това каза заместник-министър д-р Цветан Димитров по време на представянето на Концепцията за развитие на земеделието в Кърджалийска област.
Във връзка с развитието и подпомагането на земеделските производители, както и за алтернативна заетост на хората в област Родопи, зам.-министър Димитров съобщи, че има неофициално одобрение от Европейския съюз на схема за подпомагане на дребните овцевъди в Родопите. С тази мярка се опитваме да урегулираме нещата и да има възможно най-голяма справедливост при разпределението на средствата. Схемата ще се прилага за кампания за директни плащания 2011 година, каза зам.-министър Димитров и допълни, че за тази мярка по предварителни данни ще са необходими от 7 до 10 млн. евро.
На Кръглата маса доц. д-р инж. Димитър Димитров - ректор на ВУ „Земеделски колеж” – Пловдив и доц. д-р Васко Василев, заместник-ректор на ВУЗК и председател на УС на Сдружение „Академия БГ” – Кърджали, представиха за обсъждане Концепция за развитие на алтернативното земеделие в Източните Родопи.
Две са направленията в Концепцията - овощарство и месодайно животновъдство. В овощарството ще се използват нови и интензивни технологии, каза при представянето доц. д-р Васко Василев. Реализирането ще стане чрез създаване на регионални сдружения на овощарите и на животновъдите, които да асоциират и защитават интересите на дребните производители.
Работна група с експерти от МЗХ и местните земеделски структури ще доразвият и допълнят концепцията, каза от своя страна областният управител Иванка Таушанова. Тя уточни още, че концепцията ще бъде представена в МЗХ и Министерския съвет, за да получи необходимата финансова подкрепа.
Във форума участваха представители на седемте общини в Кърджалийско и регионалните структури в системата на МЗХ, които през месец юли учредиха Областен експертно-консултативен съвет по земеделие под ръководството на областния управител.
На срещата присъстваха председателят на Комисията по бюджет и финанси в 41-то Народно събрание Менда Стоянова и депутатът Цвета Караянчева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във