Банкеръ Daily

Новини

В ПРАГА ЗАПОЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ, ПОСВЕТЕНА НА БЪЛГАРИЯ

Посланикът на България в Чехия Здравко Попов и директорът на Българския културен институт Боян Панчев откриха днес в Прага двудневна Международна научна конференция на тема: “Ролята на чешката интелигенция в обществения живот на следосвобожденска България”, съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата. Конференцията се финансира по Комуникационната стратегия на България за Европейския съюз. Главни организатори са Посолството на Република България в Чехия и Българският културен институт в Прага със съдействието на Философския факултет и Института по славянски и източноевропейски изследвания към Карловия университет в Прага, Славянския институт при Академията на науките на Чешката република, Историческия факултет при СУ “Св. Климент Охридски” и Чешкия център в София.
Повече от 20 учени от България и Чехия ще изнесат научни доклади на форума. Сред най-изявените имена на участниците в конференцията са проф. Хана Гладкова и проф. Ян Рихлик от Карловия университет, видната българистка д-р Дана Хронкова, проф. Кина Вачкова от Шуменския университет, проф. Панайот Карагьозов, доц. д-р Искра Баева и доц. д-р Маргарита Младенова от СУ „Св.Климент Охридски”, както и представителите на БАН - ст.н.с. Владимир Пенчев от Института по фолклор, ст.н.с. Таня Готовска-Хенце от Института по история и ст.н.с. Елисавета Вълчинова-Чендова от Института по изкуствознание.
„Една от целите на конференцията е да се отдаде дължимото уважение към делото на значимата група чешки интелектуалци и предприемачи, които след Освобождението на България се отправят към нашата страна, за да подпомогнат пряко създаването на новата държавна администрация и зараждащата се местна промишленост”, заяви Боян Панчев – директор на Българския културен институт в Прага.
Утре, 7 октомври, в галерията на Българския културен институт в Прага ще се открият и две тематично свързани с нея изложби – на стари карти “Европа за България” и “Братята Херменегилд и Вацлав Шкорпил – основоположници на българската археология”.

Facebook logo
Бъдете с нас и във