Банкеръ Daily

Новини

В новия брой 50 на вестник БАНКЕРЪ четете

100 милиона за президентската амбиция

Грешка е да смятаме, че управниците ни са мързеливи и не си вършат работата. Работят, и то много, но само когато е за личния им интерес или за този на някой техен близък. Показателен пример за това е съдбата на лансирания от президента Росен Плевнелиев проект за научно-технологичен парк в столицата. За по-малко от година София тех парк се превърна от спонтанно споделена идея в усвояващо милиони евроначинание. Друг такъв случай в най-новата ни история едва ли има.


nbsp;


Процедурата по сливането между ОББ и Пощенска се задвижи

Операцията по обединението на Национална банка на Гърция и Юробанк Ергасиас е далеч от финалната си фаза, но това не попречи на двете институции да задвижат процедурата по сливането на дъщерните си структури в България - ОББ и Пощенска банка. Вестник БАНКЕРЪ научи, че в Комисията за защита на конкуренцията е внесено искане тя да се произнесе дали мега кредитната институция, която ще бъде създадена при едно обединение на ОББ с Пощенска банка, не нарушава ограниченията за концентрация на пазара и не създава условия за монополно положение.


nbsp;


Фидосова начело на листата в Монтана

Управляващата партия ограничи мажоритарния елемент на парламентарните избори с приетите тази седмица поправки в Изборния кодекс. Така Искра Фидосова просто няма как да бъде сменена начело на кандидатдепутатската листа в Монтана, шегуваха се от опозицията. Още на 7 декември правната комисия отмени преференциалния вот, с който избирателите можеха да пренареждат партийните листи.


nbsp;


Врътки със сръбската газова връзка

След като реши да понапомпа слабата усвояемост на европейските средства по оперативната програма Околна среда с купуването на трамваи и тролеи, властта ще приложи същия подход и за другата зациклила програма - Конкурентоспособност. С тази разлика, че вместо за превозни средства този път пари ще се харчат за газово трасе. Преди дни управляващият орган на програмата за дребния бизнес покани Министерството на икономиката, енергетиката и туризма да представи проектно предложение за получаване на безвъзмездна помощ от над 93.8 млн. лв. за изграждането на газовата връзка със Сърбия.


nbsp;


Неразбориите около лифтовете взеха... жертва

Упорството на компания Витоша ски изяде главата на поредния бушон в управлението. В името на справедливостта падна главата на началника на отдел Промяна на предназначението, вещни права и разпореждане с горски територии в Изпълнителната агенция по горите Георги Котарев. Държавният чиновник излетя от стола си след среща на представители на Коалиция За да остане природа в България и министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов, която се проведе в кабинета на Бойко Борисов през изминалата седмица. Причината е подаденият от еколозите сигнал за промяна на начина на трайно ползване на голям брой имоти в Природен парк Витоша от ливади, пасища, морени, пътища, торфища - те са се преродили на ...ски писти.


nbsp;


Пловдивският панаир излиза на борсата

След години умуване какво да прави с пловдивския панаир, държавата най-сетне реши да продаде своя дял от 49. 63% (27 921 785 акции) в акционерното дружество през Българска фондова борса. Министерският съвет внесе в Народното събрание законопроект за изменение и допълнение на Закона за приватизация и следприватизационен контрол, чрез който Международен панаир - Пловдив АД ще бъде изваден от забранителния списък за приватизация. С този акт се създава възможност Агенцията да предложи за продажба акциите, които държавата притежава и дружеството да стане публично се казва в мотивите на вносителите. Те се надяват, че това ще допринесе за по-голяма прозрачност в управлението му и ще се подобри контролът върху дейността му от страна на Комисията за финансов надзор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във