Банкеръ Daily

Новини

В НОВИЯ БРОЙ 46 НА БАНКЕРЪ ЧЕТЕТЕ:

ПАРИТЕ НА БАНКЕРИТЕ ОСТАВАТ ТАЙНА

Възнагражденията на банкерите ще останат светая светих. Информация за тях както сега, така и в близко бъдеще ще имат само висшият мениджмънт и надзорът на БНБ. Простосмъртните, колкото и да им се иска, няма да узнаят как се формират заплатите и бонусите на банковите мениджъри. Парите, които те получават, често достигат няколко стотин хиляди лева годишно. Такова впечатление оставят и текстовете в проекта за изменение на Закона за кредитните институции, който в сряда - 16 ноември, бе приет на първо четене от парламентарната Комисия по бюджет и финанси. Повече по темата ще научите от новия брой на БАНКЕРЪ.


КАЗУСЪТ С ОБЩИНСКА БАНКА СТАВА ВСЕ ПО-ЗАПЛЕТЕН

Екшънът, който се разиграва с Общинска банка, става все по-взривоопасен. В четвъртък общинският съветник от Синята коалиция Атанас Атанасов заяви на специална пресконференция, че кметът на столицата трябва да поиска от БНБ да вкара квестори в банката, които да поемат управлението й. Това ще даде възможност на Столичния общински съвет да се подготви и да подаде до съда съответните искове, които да възстановят контрола му върху кредитната институция, заяви Атанасов.


Какво предстои да се случи ще научите от БАНКЕРЪ.


ПРЕКАЛЕН АНТИБЮРОКРАТ НАРОДУ НЕ Е ДРАГ

Днес да ругаеш държавата и да обвиняваш нейните служители за всички проблеми е модно и престижно. Кой от интелектуална самовлюбеност, кой от твърде прагматични интереси, кой от обикновена глупост - мнозина се присъединяват към този шумен хор.


Малцина обаче се замислят сериозно дали в дългосрочен план тази рецепта ще доведе до по-висока ефективност на управлението, особено в контекста на глобалната конкуренция? Ще бъде ли това едно по-справедливо и по-честно управление? Ще доведе ли тази рецепта до нарастване на легитимността на политиката и политиците в очите на хората? Ако искате да разберете какъв ще е крайният резултат, четете новия брой на в. БАНКЕРЪ.


ГЛЕЗЯТ ЗДРАВНИТЕ ЧИНОВНИЦИ С ПРЕМИИ

Да си служител в здравното ведомство, изглежда, е сладка длъжност, след като чиновниците там са усвоили над 13 млн. лв. под формата на допълнителни възнаграждения и плащания. Колегите им от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) също не падат по-долу, като за 2010-а са прибрали бонуси в размер на 3.74 млн. лева. Данните са от финансови отчети на Министерството на здравеопазването и касата за миналата година, които бяха заверени от Сметната палата без резерви, но с обръщане на внимание. Повече по темета четете в новия брой на БАНКЕРЪ.


ПУБЛИЧНО-ЧАСТНОТО ПАРТНЬОРСТВО НЕ МИНА ТЕСТА

Надеждите, че след 20 години демокрация България най-сетне е узряла за публично-частното партньорство, се оказаха малко преждевременни. Причината е, че одобреният от правителството в края на лятото проектозакон, който трябваше да уреди отношенията между държавата и бизнеса, катастрофира фатално. Защо се случи така, ще научите от БАНКЕРЪ.


nbsp;


В СПЕЦИАЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА В. БАНКЕРЪ ЗА ЗАКОННОСТ И ВЛАСТ ПАРАГРАФ 22 ЧЕТЕТЕ:

nbsp;


ОЛАФ ДОЙДЕ, НИЕ СЕ ПОХВАЛИХМЕ

Неприятните оценки май останаха зад нас. Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) дойде в София в четвъртък (17 ноември), за да проведе годишната си конференция на тема Правна рамка и практика на сътрудничество между съдебните и административните органи при борбата срещу измамите, засягащи финансовите интереси на бюджета на ЕС. На крака у нас пристигнаха генералният директор на ОЛАФ г-н Джовани Кеслер и г-жа Уте Щигел, изпълняваща длъжността началник отдел Юридически и правни съвети на Главната дирекция на ОЛАФ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във