Банкеръ Daily

Новини

В новия брой 44 на в. БАНКЕРЪ четете:

Властта редува Петрол и Лукойл при поръчките

Доставянето на бензина за колите на министерствата, десетките им подопечни агенции, комисии и т.н. несъмнено е в бляновете на всеки търговец на горива в страната. Затова около тези обществени поръчки винаги са намесени големи интереси, които вървят ръка за ръка със съмненията за раздаването на карти под масата и толерирането на едни участници за сметка на други. Нещо повече, дори и след сключването на договорите борбите между играчите продължават, а загубилите, както винаги, са данъкоплатците. Как в подобен сценарий се оплете и мегапроцедурата за 60 млн. лв. на Централния орган по обществените поръчки, с която през пролетта Петрол и Лукойл бяха определени за доставчици на бензин и дизел за министерствата, чете във в. БАНКЕРЪ.


nbsp;


Звярът на пътя плаща в пъти по-скъпо

Базовата цена на полицата Гражданска отговорност от около 400 лв. може да скочи в пъти и да достигне 2000 лeва. Това е суперновината от пазара на автозастраховките тази есен. Това е цената на най-рисковия застрахован клиент. В ролята на дълбок джоб влиза млад водач - до 25-годишен, с мощен джип - 2500-кубиков, сив или черен на цвят, който кара предимно в София. Още за това кой колко ще плаща за автозастраховки - само в БАНКЕРЪ.


nbsp;


Слагат намордник на енергото

Да се бориш със солидното лоби, което имат електроразпределителните дружества у нас, никога не е било лека задача. Още със стъпването си в страната по времето на кабинета Сакскобургготски дъщерните фирми на CEZ, E.ON и EVN получиха гарантирана феноменална годишна норма на печалба от 16 на сто срещу... неосъществените все още обещания за чувствително намаляване на разходите по мрежата. Впоследствие, през 2008-а, рентабилността на електроразпределителните предприятия бе поорязана до 12%, нищо че за тези в Западна Европа тя бе и продължава да е от порядъка на 4-5 на сто. Оттогава и малкото анемични изблици на управляващите да поправят тази очевидна несраведливост се проявяваха предимно по време на предизборните кампании, след което тутакси се изпаряваха.


Идвайки на власт, правителството на ГЕРБ също даде заявка да промени досегашното статукво. Ще се промени ли наистина - вижте на страниците на БАНКЕРЪ

Facebook logo
Бъдете с нас и във