Банкеръ Daily

Новини

В новия брой 36 на вестник БАНКЕРЪ четете:

Парашутисти кацнаха в АЕЦ-а

За понятието шуробаджанащина в дебелите речници е писано много, но всички знаем че става дума за връзкарски назначения на доходоносни длъжности. Факт е, че тази специфика от българския политически живот винаги е била част от нашенската действителност, но когато парашутисти се спускат в ключови за националната сигурност предприятия, каквото например е АЕЦ Козлодуй, това вече май ни идва в повече. Какви ги свърши за няма и половин година министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев и какви точно специалисти настани на работа в централата, ще разберете от новия брой на в.БАНКЕРЪ.


nbsp;


Горските търгове са с предизвестен край

Новият политически сезон започна със скандали. Браншовите организации в дърводобивната и дървопреработващата промишленост отново надигат глас. От месеци наред тези хора са се превърнали в безпогрешни гадатели. Като перфектни ясновидци те виждат изхода от всеки пореден търг за продажбата на големи количества дървесина, преди той да се е състоял. Избрани от властта фирми неизменно се класират за печелившия бизнес. За манипулациите и колизиите в сектора ще научите от новия брой на в.БАНКЕРЪ.


nbsp;


Малките вратички на големите поръчки

Близо 90% от публичните средства, които харчат държавата и общините, минават през обществените поръчки. От началото на тази година сключените по тази схема договори вече минават 3.5 млрд. лева. През кризисната 2011-а пък институциите разпределиха чрез търгове над 5.7 млрд. лева. Колко прозрачно и как тези пари пълнят избрани джобове, ще разберете от новия брой на в. БАНКЕРЪ.


nbsp;


Частниците превземат здравния пазар

Дебатът около предложената от директора на Националната здравноосигурителна каса д-р Пламен Цеков нова методика за финансиране на болниците придобива все по-ожесточени и крайни нюанси. В последното действие на драмата прегрупиране на едни пари лекарите от столичната, пловдивската и варненската колегии се зарекоха да бойкотират преговорите за Националния рамков договор 2013-а, по който ще се определят параметрите и разпределят средствата за здраве догодина. И наистина, лекарското съсловие е в пълното си право да протестира заради предложеното от касата въвеждане на лимит за брой преминали болни по клинична пътека. Здравеопазването ни и без това е достатъчно травмирано от въведените неотдавна парични рестрикции в болничната и доболничната помощ, за да поеме върху плещите си и влошена версия на финансов ДАНС. Който ще се стреми с твърда ръка да ликвидира понятията свободен избор и как икономическата принуда ще ни накара да посещаваме определени удобни болници, ще разберете от в. БАНКЕРЪ.


nbsp;


Ще изчезне ли омразната такса за предсрочно погасяване?

Отмяната на таксата, която се плаща при предсрочно погасяване на кредит, е една от големите битки, които се водят срещу банките не само в България, но в целия ЕС. Първо срещу нея недоволстваха клиентите, взели потребителски кредити. А от две години насам към тях се присъединиха и гражданите, получили ипотечни заеми. Философията на недоволните е простичка и на пръв поглед много логична. Как банкерите решиха проблема с таксата, ще научите от новия брой на в. БАНКЕРЪ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във