Банкеръ Daily

Новини

В НОВИЯ БРОЙ 35 НА ВЕСТНИК БАНКЕРЪ ЧЕТЕТЕ:

ОВЧАРОВ - ЗАЛОЖНИК НА ЛОБИТА, ДРУГАРИ И НЕРАЗРЕШЕНИ КАЗУСИ
В раздираната от противоречия българска политика очевидно има място за традиции. Погледнете само състава на новото правителство. И премиерът Сергей Станишев, и неговият заместник Румен Овчаров са потомствени политици, чиито бащи бяха във висшия апарат на БКП. И съвсем в духа на стогодишната партия двамата настървено воюват за лидерския пост. За разлика от бащите си обаче, които дълги години разполагаха с неограничена власт, днес Станишев и Овчаров ще трябва да се съобразяват и с противниците с партиен билет, и с коалиционните партньори, и с поддържащите ги бизнес лобита, и с поетите ангажименти към НАТО и Евросъюза. За перипетиите, които очакват новата власт, четете в утрешния брой на БАНКЕРЪ.

ЧИТАЛИЩНОТО ТЕАТРО С ВАЛИИТЕ СВЪРШИ
След повече от десет дни протести срещу назначаването на областни управители от ДПС в шест от регионите на страната новите губернатори встъпиха в длъжност. Протестиращите от така наречения революционен комитет във Варна нарекоха Ахмед Доган мъдър политик и спасител на правителството. Допреди дни те пращаха нарочни декларации, писма и прошения до президента, правителството, парламента и до партийните централи, изявяваха волята на протестиращите областният им по никакъв начин да не е с турско име. В морската столица дори възникна революционен комитет. Въобще - картина героическа, напомняща за начина, по който преди век и половина в нашите читалища се е играло театро и са се пели бунтовнически песни в присъствието на бея, която можете да откриете в утрешния 35 брой на седмичника.

ЧАЛГА ВМЕСТО ПОЙНИ ПТИЧКИ
Теренът под култовия фолкресторант Кошарите в София като нищо може да се изплъзне от ръцете на президента на футболния клуб Вихрен - Сандански, Константин Динев, и да се озове в ръцете на никому неизвестната Цветанка Иванова Георгиева от ж.к. Люлин. В края на мандата си бившите общински съветници са гласували против замяната. Вестник БАНКЕРЪ обаче откри заведеното в архива решение от 7 август 2003-та, от което излиза, че замяната е одобрена и е възложено на столичния кмет да извърши процедурата и подпише договора с Георгиева. Всичко по темата четете в новия брой 35 на БАНКЕРЪ.

В СПЕЦИАЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ ЗА ЗАКОННОСТ И ВЛАСТ ПАРАГРАФ 22 ЧЕТЕТЕ:

СЛЕД РЕШЕНИЕ НА КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД - РЕФОРМАТА ИЗЛЕЗЕ НА МАГИСТРАЛАТА
Конституционният съд се включи, макар и индиректно в осъществяването на съдебната реформа. На 1 септември излезе едно дълго чакано тълкувателно решение на съда, според което частта в основния закон, третираща структурата на прокуратурата и на следствието, може да бъде променена от обикновено Народно събрание. Вече няма мърдане и депутатите ще трябва да запретнат ръкави и да се захванат здраво за работа. Сега вече нищо не може да попречи на парламента да закрие следствието (може би завинаги), а прокуратурата да бъде разделена на две под предлог, че така ще се подобри нейната работа. Което е и истинската цел на конституционната гимнастика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във