Банкеръ Daily

Новини

В НОВИЯ БРОЙ 34 НА ВЕСТНИК БАНКЕРЪ ЧЕТЕТЕ:

КОНКУРЕНЦИЯТА ПРЕПЪВА СТАРИЯ МОНОПОЛ НА БТК
Българските телекомуникации имат всички шансове да се превърнат в най-либерализирания сектор от националния пазар. Нищо че в страната има една-единствена национална фиксирана далекосъобщителна мрежа и тя е собственост на Българската телекомуникационна компания (БТК). И въпреки многобройните привилегии, които получи същата тази БТК в процеса на продажбата й преди близо година. На практика националният телеком продължава да е инфраструктурен монополист, който не само диктува цените на пазара, но до голяма степен определя и правилата на играта. Нещо повече: досега БТК печелеше и от собствените си абонати и косвено - от клиентите на конкурентите си. Краят на фактическия монопол на БТК обаче вече се задава, прогнозират наблюдатели на телекомуникационния ни пазар. Всичко по темата в новия брой 34 на БАНКЕРЪ.

БНБ ОБУЗДА КРЕДИТНИЯ ПАЗАР
Кредитирането е здраво хванато в нормативните юзди на БНБ. Мерките, които Централната банка прие през март за ограничаване на отпусканите заеми, доказаха своята ефективност през следващите три месеца и оправдаха прогнозите на анализаторите от големите западноевропейски банки, които имат свои кредитни структури у нас. Статистиката на БНБ е красноречива в това отношение. През юни 2004 г. общият размер на отпуснатите кредити е бил 11.84 млрд. лв. , в края на същата година той е 13.81 млрд. лева, а през юни 2005-а - 16.19 млрд. лева. Заемите за една година са се увеличили с 36.86%, а за шестте месеца на 2005 г. - със 17.23 процента. При тези темпове на растеж в края на 2005 г. отпуснатите кредити ще са се увеличили с не повече от 35% - напълно приемлив показател както за БНБ , така и за Международния валутен фонд, който най-много настояваше за ограничаване на кредитната експанзия. Подробностите в утрешния брой на седмичника.

ОБЛАСТИТЕ СКАРАХА ХОРА И ПОЛИТИЦИ
Управителите на 28-те области на страната, както и заместник-министрите в правителството на Сергей Станишев трябва да встъпят в длъжност от 1 септември. Такова поне бе декларираното намерение на коалиционните партньори от БСП и ДПС през изминалата седмица. И докато замовете и чиновниците в министерствата се притесняваха за постовте си, в страната се надигна вълна от протести срещу назначаването на хора от ДПС за областни управители. Реакцията на политическите и на гражданските организации по места изненада неприятно партийните централи на БСП и ДПС. Още повече че местните структури на социалистите се включиха в редиците на недоволните, без да ги е грижа за партийната дисциплина. Всичко по темата четете в брой 34 на седмичника.

БЮДЖЕТЪТ ЩЕ НАПРАВИ ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗХОДИ ЗАРАДИ НАВОДНЕНИЯТА
Не мисля, че идеята за увеличение на бюджетните заплати е еретична. Разбира се, че нивото на доходите трябва да расте - та ние ще бъдем съвсем скоро пълноправен член на Европейския съюз. Това заявява финансовият министър Пламен Орешарски в интервю за БАНКЕРЪ. Колкото до позицията на Фонда, не смятам, че те искат да замразим заплатите. В тази връзка не се налага нов тон във взаимоотношенията между нас. Колкото до нивата на растеж на доходите - това е друга тема. Виждате, че в рамките на една бюджетна година могат да се появят непредвидени разходи, като тези за компенсиране на щетите от водните стихии. Те нанесоха поражения в половината страна, и то в сериозни мащаби. Всичко е въпрос на точни сметки.

В СПЕЦИАЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ ЗА ЗАКОННОСТ И ВЛАСТ ПАРАГРАФ 22 ЧЕТЕТЕ:

НА КАЛПАВ РЕФОРМАТОР МАГИСТРАТИТЕ МУ КРИВИ
Тия дни ще се сбъдне една от мечтите на Брюксел: България да си има свой - при това чисто нов - Наказателнопроцесуален кодекс.
С този нормотворчески акт лидерите и депутатите на БСП, НДСВ, ДПС, ръководството и експертите на Европейската комисия, шефовете на Програма ФАР на Европейския съюз (ЕС) и още куп знайни и незнайни български и европейски чиновници най-сетне ще отрият потта от челата си, ще въздъхнат с облекчение и ще затворят файла с фактурите за многохилядните харчове около реформата на наказателния процес в България. А накрая, когато всички изтрезнеят... от вестта за поредния масов разстрел насред София, радостният махмурлук ще отстъпи на делничната досада и всички ще седнат отново зад бюрата си. За да отворят нов файл, озаглавен Проект за качествено изменение на новия Наказателнопроцесуален кодекс (НПК), в който да прономероват и прошнуроват ново тесте с фактури, предназначени за отчет на харчовете за новия проект, финансиран от Програмата ФАР.

Facebook logo
Бъдете с нас и във