Банкеръ Weekly

Новини

В новия бр.13 на в. БАНКЕРЪ четете:

Плевят герберите в БЕХ и АЕЦ

Служебният министър на енергетиката Асен Василев открито заяви преди дни, че планира кадрови промени в държавните енергийни фирми. Спомена също, че рокади със сигурност ще има в Българския енергиен холдинг (БЕХ), но други дружества, както и имена, не посочи. Според източници на БАНКЕРЪ обаче на топа на устата е изпълнителният директор на мегакомпанията Михаил Андонов. За смяната му е натежал най-вече заемът за 250 млн. евро, който холдингът възнамерява да придобие в близките месеци.


nbsp;


Добри практики! За кого?

Добрите практики за управление на свободните пари на държавните предприятия вече се превърнаха във фолклор. Неравноделните тактове на тази напевност звучат през последните пет години почти непроменено, украсявани от време на време с лобистки диези и бемоли. Нещата са докарани дотам, че при всяка нова добра практика, възниква въпросът: Добра, но за кого?


Бившият финансов министър Симеон Дянков даже успя да вкара добрите практики в документ. Неговите Насоки за прилагане на добри практики така и не влязоха в закон, останаха си препоръчителни, но според допитване на БАНКЕРЪ в повечето случаи са били спазвани.


nbsp;


Ще бъде ли изпран поредният земеделски министър?

След близо четири години ослушване прокуратурата взе, че намери прашасалите в някое добре заключено чекмедже папки със сигнали, уличаващи бившия земеделски министър Мирослав Найденов в търговия с влияние и в злоупотреба с евросредства. Главният прокурор Сотир Цацаров поясни, че още през 2009-а в прокуратурата е било предприето разследване за организирана престъпност в земеделското министерство. По този повод е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за престъпление по чл. 321, ал. 6 от Наказателния кодекс. А тези текстове гласят: Който образува или ръководи организирана престъпна група, се наказва с лишаване от свобода от три до десет години.


nbsp;


Спорни хора ще редят цените на лекарствата

Преди да сдаде властта, правителството на ГЕРБ заложи поредната мина в и без това разрушената ни здравна система. По идея на бившия здравен министър Десислава Атанасова бе създаден нов Национален съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти, който следва да заработи от 1 април 2013 година. Той е със статут на държавна комисия и второстепенен разпоредител с бюджетни кредити към министъра на здравеопазването. Функциите му са да утвърждава и регистрира цените на медикаментите, да включва нови в Позитивния лекарствен списък, да контролира продажбата на лекарства с утвърдени цени и да създава ръководства и алгоритми за лечение. Тоест, новият лекарствен съвет трябва да изпълнява здравни политики, с които ексминистър Атанасова напълно се провали.


nbsp;


Граждански щурм към парламента

Когато на 20 февруари бившият премиер Борисов обяви, че подава оставка, изглеждаше, че вълнението, обхванало улици и площади, обединява българите. Намеренията на протестиращите да правят политика обаче вече доведоха до обратния ефект. Логично, желанието им да вкарат хора във властта започна да разделя общественото мнение.


nbsp;


Премиерът Райков се развихри

Грандиозен ремонт за близо 10 млн. лв. е разпоредил още в първия си работен понеделник служебният премиер Марин Райков. Колосалната за сегашното дередже на страната сума ще бъде похарчена за цялостното обновяване на правителствената резиденция Евксиноград, където управниците по традиция прекарват летните отпуски. А уж държавата нямаше средства да подпомогне социалнослабите, пенсионерите или майките с деца. Явно комфортът на политическата върхушка е нещо много по-важно.


nbsp;


Политически гамбит матира стадионите

Модерна слабост на българските политици е да се заиграват с футболните пристрастия на електората главно когато наближи времето за избори. Досега обаче по правило държавните реки от злато се губят някъде по трасето към стадионите на елитните ни клубове. Цар на поетите футболни ангажименти, оказали се празни обещания, безспорно е бившият премиер Бойко Борисов. Лидерът на ГЕРБ работеше по схемата ще се опитаме да помогнем на всички, но най-много на Левски!.

Facebook logo
Бъдете с нас и във