Банкеръ Daily

Новини

В Министерството на здравеопазването са доставени всички ваксини, без ваксината срещу пневмококови инфекции

Към настоящия момент в склада за биопродукти на здравното министерство са доставени всички ваксини против полиомиелит, дифтерия, тетанус, коклюш и хемофилус инфлуенце с изключение на ваксината срещу пневмококови инфекции с търговско наименование Synflorix (Синфлорикс). Това съобщиха от ведомството на Анна Борисова във връзка с получени сигнали и публикации в медиите за липса на някои от задължителните ваксини за имунизация на децата, съгласно Имунизационния календар на страната.
Причина за липсата на тази ваксина е забавяне от фирмата доставчик на заявените от МЗ количества, които следва да се получат през септември.
Ежедневно Регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве получават от склада необходимите им видове и количества ваксини, след което незабавно ги предоставят на общопрактикуващите лекари в страната.
От здравното министерство напомнят, че на безплатна имунизация с петкомпонентната ваксина с търговско наименование Pentaxim (Пентаксим) подлежат всички деца, родени от януари 2010 година. Най-ниската възраст, от която се прилага тази ваксина е от втория месец след раждането. Осигурена е и безплатна ваксина за децата, които подлежат на втори и трети прием, както и на тези подлежащи на реимунизация (родени през 2009 г.), при спазване на 12-месечният минимален интервал между 3-ти и 4-ти прием.
На безплатна имунизация с ваксина срещу пневмококови инфекции с търговско наименование Synflorix подлежат всички деца родени от януари 2010 година.
За децата, които до момента са имунизирани по желание срещу заплащане с другата пневмококова ваксина - Prevenar (Превенар), имунизационният курс трябва да се завърши със същата ваксина, тъй като двете ваксини не са взаимозаменяеми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във