Банкеръ Weekly

Новини

В. Марица е първият български вестник след Освобождението

На 25 юли през 1878 г. в Пловдив излиза първият брой на вестник Марица (1878-1885 г.) , първият български вестник след Освобождението с издател Христо Г. Данов.


Христо Груев Данов e български възрожденски учител и книжовник, родоначалник на книгоиздаването в България.


Роден е на 27 август 1828 г. в град Клисура. Първоначално учи в клисурското килийно училище. След него продължава образованието си в класното училище на Сава Радулов в Панагюрище, а по-късно и в Копривщица при Найден Геров и Йоаким Груев.


През 1849-а става помощник-учител в Пловдив. Основава първото неделно училище в Стрелча през 1850 година. От 1854 г. е учител в школата на Найден Геров, а по-късно основава класно училище и читалище в родния си град Клисура,


През 1857 г. заедно с учителя Ячо (Йоаким) Трувчев и книговезеца Нягул Бояджийски учредява Дружествена книговезница. Постепенно дружеството се прераства в книжарница и издателство. През 1862-а то се преименува на Книгоиздателство Хр. Г. Данов и с-ие. Като съдружник се включва и Йоаким Груев. Основават се клонове в Русе, Велес, София и Лом. От 1878 г. започва да издава първия общобългарски вестник, наречен Марица.


Данов е приет за дописен член на Българското книжовно дружество през 1881-а, а през 1900 г. е избран и за почетен член.


През 1882 г. Данов става народен представител в Областното събрание на Източна Румелия. Кмет е на Пловдив от 1 февруари 1897 до 2 юли 1899 година. За работата си като кмет Данов отказва да получава заплата. По време на неговия мандат е изработен първият градоустройствен план на Пловдив от архитект Йосиф Шнитер.


Христо Г. Данов умира на 11 декември 1911 година. Погребан е в съборната църква Св. Богородица в Пловдив.


През 1999 г. община Пловдив, Националният център за книгата и Министерство на културата учредяват Национална награда за принос в книжовната култура на името на Христо Г. Данов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във