Банкеръ Daily

Новини

В Комисията за защита на потребителите са постъпили сигнали за измами в Холандия и Кипър

В Комисията за защита на потребителите (КЗП) по европейската система за обмен на информация за нелоялни търговски практики в страните от стария континент СПС са постъпили два сигнала с предупредителен характер. Това информираха от регулатора. Единият от тях е от Холандия и съобщава, че през последните няколко месеца в тамошния компетентен орган за защита на потребителите да постъпили множество сигнали, свързани със „Судоку Сън”. Това е търговското име на швейцарската компания „Бонито АГ”, която продава книги с пъзели судоку. Схемата е следната: представители на компанията се обаждат по телефона на потребители със запитването дали биха желали да получат подобен екземпляр от книга с добилата популярност в цял свят японска игра. На потребителите се казва, че е необходимо за заплатят само цената на доставката, която е в размер от 4,95 евро. В случай че потребителят се съгласи, той представя номера на сметката си, за да бъде извършено плащането на доставката. След като получи пробният брой на книгата, потребителят получава и писмо, в което се твърди, че той се е съгласил да си направи абонамент, за който дължи 19,95 евро на месец. Заложна е опция да се откаже от абонамента в рамките на 14 дни след получаването на пробния брой на книжката. Оказало се е обаче, че в повечето случаи потребителите не могат да се свържат с компанията, за да отхвърлят споразумението за абонамент, а „Судоку Сън” отказва да получава писмата с отказалите с потребители.
Има и втори сценарий – по телефона потребителите се известяват, че са спечелили награда, която представлява безплатен екземпляр от книга с пъзели судоку и че трябва да заплатят единствено разходите за доставката. Ако те се съгласят и представят номера на банковата си сметка, събитията се развиват аналогично на гореописания вариант.
Вторият сигнал е от Кипър. В него се съобщава, че през последните няколко дни Комисията за защита на потребителите и конкуренцията в Кипър разследва компанията „World Ventures Marketing, LCC” отново за нарушение на директивата за нелоялните търговски практики. Това, което е известно до момента е, че компанията е американска и вероятно предлага пирамидална промоционална схема за продажба на евтини почивки на кипърския пазар. Компанията провежда презентации, на които нейни представители информират потребителите, че трябва да заплатят първоначална такса за регистрация в размер на 265 евро, за да се включат в система и да плащат месечна такса от 40 евро, докато регистрират в системата още четирима участници. Представителите на фирмата убеждават потребителите, че чрез регистрацията си в системата ще ползват отстъпки за почивки и когато успеят да регистрират още шест души в системата, ще започнат да получават месечен доход.

Facebook logo
Бъдете с нас и във