Банкеръ Daily

Новини

В Грузия започна гласуването за нов парламент

В Грузия започнаха парламентарните избори, на които партията Единно национално движение на президента Михаил Саакашвили е изправена срещу опозиционната коалиция Грузинска мечта на милиардера Бидзина Иванишвили, съобщават световните агенции.


Близо 3.6 милиона избиратели за призовани към урните, за да изберат 150-те депутати в парламента на бившата съветска република.


Вотът започна в 8 часа местно време (4 по Гринуич) и ще приключи в 20 часа (16 часа по Гринуич). Изборите ще се смятат за състояли се независимо от броя на участниците в гласуването, според избирателния кодекс.


Грузия (на грузински: Сакартвело) е държава, намираща се в централната и западната част на Азия Закавказието. Граничи с Русия на север, Азербайджан на изток, Армения и Турция на юг и Черно море на запад. Грузия е член на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество, както и на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и се стреми към членство в НАТО и Европейския съюз.


Грузия е президентска република. Държавният глава се избира за пет години. Законодателният орган е парламентът.


До 1991 г., когато извоюва своята независимост, страната е част от Грузинска ССР - република в състава на СССР.


Михаил Николозович Саакашвили (роден на 21 декември 1967 г.), е третият и настоящ президент на Грузия, лидер на партията Единно национално движение и водач на революцията на розите заедно с Нино Бурджанадзе и Зураб Жвания.


Навлиза в политиката през 1995 г. и става президент на 25 януари 2004 г., след като предизентът Едуард Шеварднадзе подава оставка на 23 ноември 2003-а. Преизбран е на президентските избори в Грузия на 5 януари 2008 година. Смятан е за лидер, водещ пронатовска и проамериканска политика, осъществил серия от политически и икономически реформи. През 2010 г. достига рейтинг 67%, въпреки че е критикуван и обвинен от опозицията в изборни измами.

Facebook logo
Бъдете с нас и във