Банкеръ Daily

Новини

В Галерия „Средец” бе открита изложбата “Mouvances” на Мари-Шантал Биела

В Галерия „Средец” на Министерство на културата официалното бе открита изложбата “Mouvances” на Мари-Шантал Биела в присъствието на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков и министъра по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев, съобщиха от културното ведомство.
Мари-Шантал Биела, съпругата на Н. Пр. Марк Михилсен, извънреден и пълномощен посланик на Кралство Белгия в България, бе поканена от министър Вежди Рашидов да подреди изложба в престижната галерия по повод белгийското председателство на ЕС.
Откриването на изложбата бе уважено от представители на дипломатическия корпус у нас, сред които – посланиците на Гърция, Испания и Великобритания, Белгия - техни превъзходителства Магдалини Куманаку, Хорхе Фуентес, Стийв Уилиамс, Марк Михилсен. Сред гостите бяха и видният общественик и дипломат Иван Станчов; художниците Ставри Калинов, Захари Каменов и др. Директорката на Дирекция „Културна политика” Деяна Данаилова представи изложбата и приветства гостите в Галерия „Средец” от името на министъра на културата Вежди Рашидов. Интересът бе насочен вече изцяло към изложбата, когато да поздравят авторката дойдоха вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков със съпругата си Каролин Фройнд и министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев. Гостите дискутираха едни от основните приоритети на страната ни по време на белгийското председателство, които обсъждаме - потенциалът на културните и творческите индустрии и приноса им за икономическия растеж и заетост в Европа.
В изложбата си Мари-Шантал Биела представя творби върху хартия, главно последната серия от своите литографии /отпечатани в София от Петър Милев/ и различни микс-медийни творби с туш и акварел. Авторката показва и някои от по-ранните си литографии /отпечатани в Брюксел от Georges Meurant/, в които публиката ще открие усещането за стремеж и движение. По думите на Мари-Шантал френското заглавие на изложбата - “Мouvances”, е непреводимо. Тя пояснява, че думата съдържа идеята за стремеж и движение, но не само във физическия смисъл.
Мари-Шантал Биела е родена в По, Югозападна Франция. Завършила е право и мениджмънт. Работи в продължение на години и като юрист, и в търговската сфера. Мари-Шантал е рисувала винаги и е изучавала различни техники навсякъде, където е живяла /Париж, Брюксел, Дъблин, Москва и София/. Участвала е в изложби в Белгия и Ирландия, където е представяла живопис, графика и скулптура. Мари-Шантал Биела е съпруга на Н. Пр. Марк Михилсен, извънреден и пълномощен посланик на Кралство Белгия в България.
Настоящата изложба в Галерия „Средец” на Министерството на културата ще продължи една седмица, до 25 септември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във