Банкеръ Daily

Новини

В ЕС НЕ МОГАТ ДА СЕ РАЗБЕРАТ ЗА АКЦИЗИТЕ НА ЦИГАРИТЕ

Финансовите министри на държавите от ЕС не можаха да постигнат съгласие за вдигането на минималния акциз върху цигарите, стана ясно след последното заседание на Съвета по икономическите и финансовите въпроси (ЕКОФИН), което се проведе във вторник, 5 май. В крайна сметка окончателното решение по въпроса тепърва предстои да бъде взето.
Според проекто директивата, предложена от Еврокомисията, в името на опазването на здравето, минималните акцизи върху тютюна трябва да се увеличат и постепенно да бъде изравнен косвения налог за качествен тютюн с този на цигарите. Предложението е от 1 януари 2014 г. минималната стойност на акциза да бъде 90 евро за 1,000 цигари или пропорционално - 60 % от средната продажна цена. В искането са включени и преходни периоди за онези държави, които все още не са достигнали минималните акцизни ставки или пък са го направили твърде скоро. Сегашното ниво е 64 евро за 1000 къса или 125.19 лева.
Евродепутатите пък предлагат по-малко увеличение - до минимум 75 евро на 1000 къса или поне 1.50 евро на кутия от 1 януари 2014 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във