Банкеръ Daily

Новини

В дебатите за ядрената енергетика сигурността е на първо място


Ние също живеем в България и като българи сме загрижени като вас за безопасността на ядрената енергетика, особено след инцидентите в японската атомна централа Фукушима. Затова сме готови да приемем всяко писмено предложение как да се повиши сигурността в сектора, е заявил заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Марий Косев на среща с представители на протестиращи активисти на екоорганизации, които настояха за пълна прозрачност на договорите в енергетиката и за спиране на проекта АЕЦ Белене. Информацията е от пресцентъра на министерството.
Техническата комисия по проекта АЕЦ Белене постави на руската страна около 30 нови и подробни въпроса, свързани със сигурността на централата. Очакваме отговорите им, придружени с изследвания и доказателства. Сигурността е на първо място при дебатите, е подчертал Косев. По неговите думи, МИЕТ ще приеме писмени въпроси на граждани и организации, свързани с проекта АЕЦ Белене, които ще бъдат предоставени за отговор на руската страна.
Косев е припомнил също, че Агенцията за ядрено регулиране все още не е одобрила окончателно проекта за централата, затова обвиненията, че той се бави, са неоснователни. България поддържа постоянен контакт с Европейската комисия по темата. Няма да си позволим да взимаме прибързани решения, правейки компромис със сигурността и икономическата целесъобразност на проекта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във