Банкеръ Daily

Новини

В Бургас започна Международният симпозиум по скулптура в камък

Днес, възстановяваме едно от емблематичните за културния живот на града ни събитие до края на 80-те години – Международният симпозиум по скулптура в камък. С това Бургас отново ще се нареди сред европейските градове, които развиват това трудоемко, но изящно изкуство”, това каза зам.-кметът по култура Йорданка Ананиева при откриването на първото издание след 22-годишно прекъсване на престижния Международен симпозиум.
На срещата, която се състоя на алеята зад Графичната база в Приморски парк, присъстваха 8-те творци, които ще вземат участие в тазгодишното издание на пленера – Кунчо Кунчев (”Древен силует”), проф. Иван Славов (”Контрасти”), Николай Коев (”Развитие”), Георги Донов (”Риба”), Милена Младенова (”Човекоптици”), Живко Седларски, Радостин Дамасков (”Венера от морето”) и италианският скулптор Джозепе Страно (”Scagle” от ит.ез. мрамор).
Скулпторите изказаха благодарности към кмета Димитър Николов за желанието и усилията по възстановяване на симпозиума по скулптура и връщане на славата на града в това изкуство. Те бяха избрани от общо 30 подадени за участие в пленера проекти.
В продължение на две седмици алеята в Морската градина ще се превърне в своеобразна атракция за жителите и гостите на града. Мястото е избрано така, че всички ценители на изкуството могат да станат свидетели на тайнствения процес по извайване на грубия и необработен камък.
До 1 октомври авторите ще превърнат 15 каменни блока от врачански варовик, предоставени от Община Бургас, в изящни образи и форми, които след това ще красят парка в к-с „Изгрев”.
Международният скулптурен симпозиум се организира съвместно от Община Бургас, Министерство на културата и Съюза на българските художници.

Facebook logo
Бъдете с нас и във