Банкеръ Daily

Новини

В Бургас пристигнаха първите нови автобуси

В Бургас пристигна първата партида от шест чисто нови дизелови автобуси, доставяни по проект Интегриран градски транспорт на Община Бургас, финансиран със средства на Евросъюза по ОП Регионално развитие 2007-2013, съобщиха от общината.


Автобусите са произведени от една от водещите в областта в европейски компании за градски и туристически автобуси, тролейбуси и трамваи - полската Соларис Бус енд Коуч СА, която спечели процедурата за възлагане на обществена поръчка за доставката им.


Новите возила са част от 28-те дизелови съчленени автобуса, очаквани да пристигнат на собствен ход в града до 29 декември. Те ще бъдат пуснати в движение по бургаските улици най-рано в началото на февруари следващата година, тъй като преди това трябва да минат необходимите технически прегледи. Другите 39 метанови солови автобуса се очаква да пристигнат през първия месец на 2013-а.


Дизеловите автобуси, които ще достави Соларис в Бургас са с двигател на Даф, а метановите на Ивеко. Отличителните черти на автобусите на полската фирма са в некорозиращите компоненти на световно утвърдени производители, асиметричното предно стъкло, позволяващо по-добра видимост за пътниците на автобусните спирки, екологосъобразност, икономичност и надеждност.


Новите превозни средства ще обслужват бъдещата Бърза автобусна линия с приоритет на светофарните уредби и ще бъдат оборудвани със системи за електронно таксуване, видеонаблюдение и GPS. На монтирани по спирките информационни табла, пътниците ще получават информация за пристигащите автобуси в реално време.


С новите автобуси Бургас ще стане първият български град с атрактивен, високоскоростен и напълно обновен обществен превоз. За комфорт на гражданите новите автобуси са нископодови и оборудвани с климатици. С тях и бързата автобусна линия, времето за придвижване от ж.к. Меден рудник до Славейков и Изгрев ще стане 25 минути, а бургазлии ще могат лесно да се прикачват към другите линии на градския и извънградски транспорт, сподели кметът Димитър Николов.


Освен доставката на новите автобуси, предстои въвеждане на нова билетна система, информационно обслужване на пътниците в реално време, единен Център за управление на обществения транспорт, пълно обновяване на автобусното депо на общинската фирма Бургасбус с дизел и метан станции, модерна централна автобусна спирка, изграждане на четири пешеходни надлеза и още 24 км велоалеи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във