Банкеръ Daily

Новини

В България липсва предприемаческо съсловие, твърдят учени

Българската икономика е монополизирана. Реална пазарна конкуренция в България няма, а средната класа отсъства. Липсва автентично предприемаческо съсловие, което да се ползва, за да изведе страната от кризата, а държавата е далеч от социалния капитализъм, какъвто виждаме на Запад. Това каза проф. Георги Карасимеонов от Института за политически и правни изследвания на форум Накъде върви България?.


Той добави още, че политическият елит е популистки, мафиотизира се и деградира, а партиите са в криза, като повечето от тях са от лидерски тип.


Има регрес в демократичното развитие, което може да доведе до блокиране на страната при нови избори, а също така наблюдаваме и драстична загуба на общественото доверие към държавните институции, сподели още Карасимеонов.


Той обяви още, че всички посткомунистически държави е трябвало да преминат през своя период на плача. България, за разлика от Румъния, Полша или Чехия, продължава да изживява своя плач.


Смятахме, че членството ни в НАТО и Европейския съюз ще ни помогне да достигнем жизнения стандарт на тези страни. Истината е, че промените тук започнаха по-късно, а тези илюзорни реформи, които все още не са завършили, могат да настъпят не отвън, а от водените политики вътре в страната, сподели професорът от Института за политически и правни изследвания.


Виждаме, че протестите, които свалиха предното правителство и продължават и днес, са пропити от невероятно чувство на разочарование от целия преход, каза проф. Петър-Емил Митев.


Настоящата икономическа система ражда социална несправедливост, в която свръхбогатите са 5%, 10% е средната класа, а останалите над 70 % са хора, загубили се в прехода, добавиха още на форума.


nbsp;


nbsp;


Петър Петров

Facebook logo
Бъдете с нас и във