Банкеръ Daily

Новини

В Александровска болница правят безплатни прегледи за остеопороза

Александровска болница организира Ден на отворените врати утре по повод на Световния ден за борба с остеопорозата. Това съобщиха от лечебното заведение.
Предвидени са скринингови измервания на пациенти с повишен риск за остеопороза. Предстоящите изследвания са част от Националната програма за ограничаване на остеопорозата в България 2006-2010 година и ще се осъществят на 20 октомври от 9 до 14 часа в Ревматологичния кабинет на болницата.
Специалистите посочват, че остеопорозата е най-често срещаното костно заболяване и засяга повече от 200 млн. души по света. Костната тъкан се уврежда на микроскопско ниво, вследствие на което костите стават по-крехки и лесно чупливи.
Фрактурите на гръбначния стълб и бедрото будят най-голяма загриженост поради потенциалната продължителна, а понякога постоянна инвалидизация.
Със застаряване на населението в глобален мащаб, остеопорозата се превръща в основен здравен проблем на обществото. В България страдат приблизително 450 хиляди жени над 50 годишна възраст.

Facebook logo
Бъдете с нас и във