Банкеръ Weekly

Новини

Уволниха шефа на Бенк ъф Сайпръс

Главният изпълнителен директор на Бенк ъф Сайпръс Янис Кипри е бил уволнен днес по нареждане на Централната банка, съобщават световните агенции. Това е станало по искане на международните кредитори.


Кипри не бе единственият, който се е сбогувал с поста. Поискани са и оставките на всички членове на бордовете и на главните изпълнителни директори на Лайки банк и Бенк ъф Сайпръс. Според Централната банка това ще улесни преструктурирането на банковия сектор.


От публикация на кипърския сайт Cyprus Mail става ясно, че решението за масовите уволнения е било взето по време на среща между международните кредитори, Министерството на финансите, гуверньора на Централната банка и главния секретар на президента.


Сега следва да бъдат назначени специални администратори, които ще следят за прилагането на спасителния план, договорен Брюксел.


Банките на острова ще възобновят дейността си в четвъртък с известни ограничения. Кредитните институции са затворени в продължение на 12 дни. Това изкара на улиците хиляди банкови служители и студенти, които протестираха и срещу сделката с тройката кредитори за отпускане на спасителна помощ от 10 млрд. евро.


Пакетът, договорен с Брюксел в понеделник, изисква незабавни реформи в проблемния банков сектор на Кипър и удря големите вложители, сред които много руснаци и британци.

Facebook logo
Бъдете с нас и във