Банкеръ Daily

Новини

УВЕЛИЧАВАТ СКОРОСТТА НА БЪРЗИТЕ ВЛАКОВЕ

Бързите влакове до Бургас и Видин да ще стигат по-бързо през 2009 г. За това уверяват от пресцентъра на националния превозвач. Предвижда се до края на 2009 г. пътуването от София до Бургас да се съкрати с 43 минути, а до Видин - с 64 минути.
В момента бързият влак до Бургас стига за 7 часа, а до Видин - за 5 часа и половина. Ускоряването ще стане чрез ремонти на линиите. Качественото изпълнение на ремонтни работи е невъзможно без прекъсване на влаковото движение за определен, относително къс период от време. От Националната компания Железопътна инфраструктура/НКЖИ/мират, че пез 2008 година по главните железопътни линии в мрежата на НКЖИ са предвидени прекъсвания на движението на влаковете в участъци, чиято обща дължина е 98,475 км, което представлява 2,63% от разгънатата дължина на главните жп линии. Общата дължина на ремонтираните отсечки по време на прекъсването на влаковото движение е 57,295 км, или 1,5 % от общата разгъната дължина на главните жп линии. Нарушените междуремонтни цикли в периода след 1990 година са причина за сериозно влошаване на състоянието на всички елементи на железния път през последните години. След възстановяване на влаковото движение, условията на експлоатация ще бъдат несравнимо по-добри.
Необходимо е да се знае и това, че поради своята недоразвитост (с гъстота от 67 км железен път на 1000 кв. км територия, ние сме в дъното на класацията за Европа) нашата железопътна мрежа не може да предостави трасета, алтернативни на ремонтираните участъци

Facebook logo
Бъдете с нас и във