Банкеръ Daily

Новини

УВЕЛИЧАВАМЕ ВОЕННОТО СИ ПРИСЪСТВИЕ В КАНДАХАР

Министерският съвет взе на подпис решение за увеличаване на българския контингент в Кандахар, Афганистан, който е част от Международните сили за поддържане на сигурността (ISAF). Съставът на механизираната рота (до 220 военнослужещи), включена в охраната на летището, ще бъде допълнен с още до 50 души. Те ще поемат контрола върху един контролно-пропускателен пункт и по този начин българската част ще отговаря за цялата охрана на най-вътрешната от трите зони на летището.
Увеличаването на състава на контингента беше обсъдено и одобрено по принцип на последното правителствено заседание. Тогава беше решено също от 30 юни да бъде прекратено участието на българския механизиран взвод от състава на Регионално командване „Столица”. Вместо него в Кабул ще бъде изпратен взвод за охрана – до 70 военнослужещи с личното им оръжие и боеприпаси, бойна техника и техника за логистично осигуряване.
Увеличаването на българското участие в Афганистан отговаря на способностите на Българската армия и потребностите на операцията на ISAF. То е част от усилията на международната общност в борбата срещу тероризма и заплахите пред глобалната сигурност.
Страната ни участва в ISAF от февруари 2002 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във