Банкеръ Daily

Новини

УВЕЛИЧАВА СЕ ПОПУЛАЦИЯТА ОТ РАПАНИ В ЧЕРНО МОРЕ

През последните години популацията на рапани се е увеличила многократно. Това сочат наблюденията на членовете на Асоциацията на производителите на рибни продукти БГ ФИШ, съобщиха от асоциацията. Като дънен хищник този морски охлюв няма естествен враг в Черно море. Рапаните изяждат черната черноморска мида, която е един от основните биофилтри на морето. Наблюденията на БГ ФИШ показват още, че рапанът изяжда и бялата пясъчна мида.
За възстановяването на биологичното разнообразие в морето асоциацията нееднократно е настоявала пред МЗХ и пред МОСВ за провеждане на задълбочен научен експеримент-дънно тралиране и драгиране с различни риболовни уреди използвани в страни от ЕС и от трети страни, за улов на дънни обитатели рапани и бели миди. Експериментът ще докаже, че този вид ловуване няма да повлияе на другите морски обитатели. Подобни методи използват и други страни в Черно море и досега няма данни тази тяхна дейност да е пагубна, смятат от БГ ФИШ.
В България дънното тралиране и драгиране е абсолютно забранено. Водолазният способ, практикуван в страната ни, е твърде трудоемък, нерентабилен и изключително рисков за здравето. С него може да се слиза до дълбочина най-много 12-15 метра, посочвато от асоциацията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във