Банкеръ Daily

Новини

УСКОРЕНО РЕМОНТИРАТ ПЪТИЩАТА В СМОЛЯНСКА ОБЛАСТ

Националната агенция Пътна инфраструктура работи с ускорени темпове по подобряване на пътната инфраструктура в Смолянска област. Това стана ясно на съвместна среща на експерти от НАПИ, заместник министър-председателя Меглена Плугчиева, заместник областните управители на Смолян, кметове на населени места в областта.
Основна тема на срещата бяха проекти за рехабилитация и строителство на обекти, съфинансирани със средства по европейски програми. Основен акцент беше поставен върху рехабилитацията на път я Соколовци – Смолян – Средногорци.
На срещата се постигна договореност агенцията да представи реална програма с приоритетните проекти в областта, възможностите за тяхното финансово обезпечаване и срокове за изпълнение.
По време на срещата бяха очертани основните проблеми, свързани със завършването в срок на отсечката, а именно: незавършилите отчуждителни процедури и отказване на достъп до горските площи и земеделските земи, засягащи се от строителството. Обсъдено беше и забавянето при отчуждаването на държавния горски фонд от Държавната агенция по горите. За да се ускори работата по проекта, ще се разгледа въпроса за осигуряване на обходен маршрут по пътя Проглед – Пампорово – Смолян.
По отношение на пътния участък Соколовци – Чепеларе и обхода на Рудозем се обсъди въпроса с финансирането на проекта. Обектът не може да бъде включен в програма ФАР, поради което НАПИ съвместно с МРРБ ще излезе с предложение за неговото финансиране и изпълнение. Стойността на проекта възлиза на приблизително 10 млн. евро.
На срещата експертите от пътната агенция подчертаха, че още в края на миналата година НАПИ завърши строителните работи на пътя Смолян – Рудозем – Ксанти, до границата с Гърция, който е част от направлението на отческата Пловдив – Асеновград – Смолян – Рудозем – ГКПП „Еледже”.
Проектът е съфинансиран по програма ФАР – Трансгранично сътрудничество България – Гърция. Стойността на строителството е в размер на 10 114 млн. евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във