Банкеръ Daily

Новини

УниКредит отчита 1.3 млрд. евро нетна печалба за 2010 година

Нетна печалба в размер на 1.323 млрд. евро отчита УниКредит Груп за миналата година. Консолидираните финансови резултати на водещата европейска банкова група бяха приети от Борда на директорите.
Положителният финансов резултат само за последното, четвъртото, тримесечие е 321 милиона евро. Това е значително над консенсусната прогноза на пазарните анализатори от 215 млн. евро. Постигната печалба е отражение на увеличените на тримесечна база оперативни приходи от бизнеса на банката, както и на намалението на оперативните разходи (с 4% спрямо предния тримесечен период).
„Финансовите резултати за 2010 са повлияни от кризата, но едновременно с това в тях могат да се забележат и първите положителни сигнали – резултат от конкретни действия, предприети от групата, както и от началото на икономическото възстановяване. Позитивните тенденции се виждат най-ясно в резултатите за последното тримесечие, които са значително по-добри от очакваните”, се посочва в изявление на УниКредит
За цялата 2010 г. оперативните приходи на УниКредит Груп са достигнали 26.3 млрд. евро, а оперативните разходи са намалели спрямо 2009 г. до 15.5 млрд. евро.
Така оперативната печалба на групата за миналата година отбелязва повишение до 10.9 млрд. евро, от които близо 2.8 млрд. евро са реализирани през последното тримесечие.
Спрямо 2009 г. през 2010 г. нетните приходи от лихви са намалели с близо 10%, заради неблагоприятната среда на световните пазари, които все пак показаха признаци на постепенно подобрение през последното тримесечие.
Към края на 2010 г. клоновата мрежа на УниКредит се състои от 9 617 филиала.

Facebook logo
Бъдете с нас и във