Банкеръ Daily

Новини

УниКредит Булбанк отпуска кредити до 1 млн. евро при облекчени условия

Кредити в размер до 1 млн. евро при облекчени условия ще могат да усвояват българските фирми от УниКредит Булбанк. Това стана възможно, след като банката подписа гаранционно споразумение по линия на инициативата JEREMIE (Обединени европейски ресурси за подкрепа на малки и средни предприятия).
Финансовият инструментът се ръководи в България в рамките на Оперативна програма„Конкурентоспособност” от Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ). Програмата ще даде достъп до финансиране от общо близо 400 млн. евро в подкрепа на български фирми.
Кредитите по програма JEREMIE са предназначени за инвестиционни и оборотни нужди, като те са с падеж между 12 и 72 месеца. Освен това компаниите ще бъдат освободени от гаранционна такса, тъй като гаранциите ще се покриват от JEREMIE.
„Гаранционният продукт ще осигури адекватен баланс при разпределението на риска между финансовите институции, като по този начин се постигат по-добри условия при кредитирането на малките и средните предприятия“, обясни Иван Пеев, директор „Търговска стратегия“ в УниКредит Булбанк. Според него по този начин допълнително ще се стимулират инвестициите и растежа в страната, което пък ще повиши конкурентоспособността на фирмите.
Кредити при облекчени условия ще се отпускат с приоритет на компании от промишленото производство, както и занимаващи се с иновации и телекомуникации. От предвидените средства по програмата обаче няма да могат да се възползват фирми от следните сектори - селско стопанство, аквакултури, дейности, свързани с износа, товарни превози, недвижими имоти и въгледобивния сектор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във