Банкеръ Daily

Новини

Украйна се надява да получи заем от Русия

Украинските власти се надяват днес да се разберат с Москва за газови доставки и заем, без да поемат ангажименти, свързани с Митническия съюз (Русия, Беларус, Казахстан). Това ще осигури на президента Виктор Янукович възможността да се задържи на власт до изборите през 2015 г., пише руският в. bdquo;Ведомостиrdquo;.


Наред с други издания той коментира предстоящите днес разговори на Янукович с руския лидер Владимир Путин в Кремъл. bdquo;Време е да уредим газовия въпрос с Русия. Не сме искали никакви намаления, говорим само за европейски цени, за европейски принципи в подходите към ценообразуванетоrdquo;, цитира изданието украинския премиер Микола Азаров.


Според bdquo;Ведомостиrdquo; на срещата с Путин няма да се обсъжда евентуално влизане на Украйна в Митническия съюз, но може да бъде взето решение Киев да получи заем от Москва. По думите на премиера Азаров Украйна има нужда от 20 млрд. евро. Опитът й да получи от МВФ кредит от 15 млрд. долара се провали. Сега тя иска сумата от Москва. И първият транш може да бъде отпуснат до Нова година, пояснява всекидневникът.


Двамата президенти ще разговарят за bdquo;пътна картаrdquo;, целяща премахването на митническите бариери, съобщи руският икономически министър Алексей Улюкаев. Очаква се да бъде подписан солиден пакет от документи, информира пресслужбата на Кремъл. Пакетът обаче не включва документи, насочени към сближаване на Украйна с Митническия съюз, пише вестникът.


bdquo;Не сме тръгнали да влизаме в никакъв Митнически съюз и въобще не става дума за товаrdquo;, цитира bdquo;Ведомостиrdquo; изявление на Азаров. Изданието припомня, че проевропейски настроените протестиращи в Киев, които настояват за асоцииране на Украйна в ЕС, забраниха на Янукович да подписва каквито и да било документи за сближаване с Митническия съюз.


bdquo;Въпросът не е дали Янукович ще може да се върне в Киев след успешно посещение в Москва, а дали Кремъл вярва, че той има политическо бъдеще, и при какви условия е готов да го подкрепиrdquo;, коментира за всекидневника, цитиран от Би Би Си, украинският политолог Володимир Фесенко.


Тези условия може да включват и присъединяване на Украйна към Митническия съюз, но без това да се съобщава. Ако Янукович получи заем и отстъпка в цената на газа, със сигурност ще успее да задържи властта до изборите през 2015 г. - Москва може да му помогне и така по-здраво да го обвърже със себе си, допуска аналитикът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във