Банкеръ Daily

Новини

Учредиха Българо-германската индустриално-търговска камара

Българо-германска индустриално-търговска камара бе открита тържествено в столицата във вторник (9 март). На церемонията присъства лично министъра на икономиката Лидия Шулева и колегата й от федералната република Волфганг Клемент. Камарата ще замени представителството на германската икономика у нас, чийто председател е Митко Василев. Целта на новото бизнес обединение ще е да насърчава търговските контакти между двете държави, Една от основните й задачи ще е предоставянето на информация, както и защита интересите на членуващите в камарата компании. Той заяви също така, че откриването на индустриално-търговска камара на германския бизнес у нас е част от стратегията на федералното правителство за насърчаване и подпомагане на икономическото развитие на държавите от Централна и Източна Европа. Според него германските компании проявяват интерес за инвестиции в България в областта на транспорта, инфраструктурата, туризма и най-вече енергийния сектор.
Сътрудничеството между малките и средните предприятия на двете държави ще е темата на работната среща, която ще се проведе на 26 март в Германия, стана ясно още от изявлението на Волфганг Клемент.
През 2003 г. стокообменът между България и Германия е 2.335 млрд. щ. долара България е изнесла стоки за 802 млн. щ. долара или 10.79% от общия експорт за страната, а е внесла продукция за 1.533 млрд. щ. долара, или 14.28% от общия импорт.) Ръстът на взаимната търговия спрямо 2002 г. е в размер на 12.4 процента.
Над 676 млн. долара са преките инвестиции на германски фирми в България от 1992 до края на миналата година.
Най-големите германски инвеститори са: Алианц (Аllianz), МЕТРО, (METRO Group), КОМЕРЦБАНК (Commerzbank), Хайделбергер Цимент (Heidelberger Zement), Либхер (Liebherr), Герает (Geraete), Сименс (Siemens), ТУИ (TUI), Вили Бетц (Willi Betz), Линднер груп (Lindner grоup), Шенкер (Schenker) и други.

Facebook logo
Бъдете с нас и във