Банкеръ Daily

Новини

УЧИТЕЛИТЕ ПОДАВАТ ОСТАВКИ

Учителите от Варна, Добрич, Враца, Русе и Ямбол подават колективни оставки в регионалните инспекторати по образование, съобщиха от централата на КНСБ. Нов проект за стачно споразумение предложиха синдикатите.
Проектът за стачно споразумение на синдикатите е от 18 точки. В него се настоява за не по-малко от 4,7% от БВП през 2008 година да бъде отделен за образование. Синдикатите искат средната брутна работна заплата от 1 ноември тази година да стане 450 лева, а възнагражденията на персонала в средното образование да станат 650 лева до юли следващата година.
Издръжката за един ученик през 2008 година да е не по-малко от 1151 лева, въвеждане на минимални и максимални размери на основната месечена работна заплата по категории и въвеждането на диференцирано заплащане, са записани като текстове в проекта за споразумение.
Трите синдиката в образованието искат още въвеждане на делегирани бюджети. При изработката им обаче директорите да се консултират с педагогическите съвети, училищните синдикати и настоятелства.
Профсъюзите са написали и писма до посланиците на страните – членки на ЕС в България с молба за подкрепа. Помогнете ни с хранителни продукти и лекарства, пише още в писмата до посланиците.

Facebook logo
Бъдете с нас и във