Банкеръ Daily

Новини

УЧИТЕЛИТЕ НИ ТЛАСКАТ КЪМ ХОАС, ЗАЯВИ ОРЕШАРСКИ

Исканията за заплати винаги са справедливи. Често обаче тяхното изпълнение води до икономически провали, които ги обезмислят. Това заяви от парламентарната трибуна министърът на финансите Пламен Орешарски по време на вота на недоверие към кабинета по повод стачката на учителите. Твърде често повишаването на възнагражденията отключват инфлацията, от която страдата именно хората с ниски доходи, а такива са учителите, каза още Орешарски.
Самата мисъл за двойно увеличени на заплати в публичния сектор вече води до нестабилност, категоричен бе финансовият министър. Действията на правителството се следи от ЕС, МВФ, кредитни агенции, и инвеститори. Всички те разчитат да не се подаден на провокации. На това се надяват и мнозинството на българските граждани. Тук дори не се касае за равнището на заплатите на учителите или за възнагражденията въобще. В условие на фиксиран курс такова увеличение на заплатите ще ни върне години назад. Поради това, правителството не може да се подаде на този натиск от учителската стачка. Симпатизирам на учителите, но не приемам ултимативния тон на техните представители. Нормално е да не осъзнават хаоса към който ни притискат, каза още Орешарски .
Дискусията за заплати и бюджетни излишъци ще остане на втори план, след като представя икономическата рамка. Преди 10 години България избра стабилната финансова политика, като избра валутния борд. През тези години се придържахме към стабилна фискална политика. Поради тази причина днес имаме висок икономически растеж, рекордни преки инвестиции и нарастващи доходи, посочи финансовият министър. Вярно е, че през последните две години ръстът на доходи остана под нашите очаквания. Ускоряването на икономическия растеж и огромните инвестиции у нас доведе до дефицит по текущата сметка. Това доведе и до затягане на фискалната политика и увеличаване на резервите. Целта - да се съхранят макроикономическите пропорции и да се обезпечат буфери срещу външни шокове. Днес водещата тема е бюджетния излишък и как да го похарчим, каза още Орешарски. Говорите така все едно, че не знаете, че не е сбор от бюджетни приходи и разходи. Той е цената на стабилността.

Facebook logo
Бъдете с нас и във