Банкеръ Daily

Новини

УЧАСТВАМЕ В СЕСИЯТА НА МЕЖДУНАРОДНАТА АГЕНЦИЯ ЗА ЯДРЕНО РЕГУЛИРАНЕ

Нa 29 септември 2008 година във Виена бе открита 52–та редовна сесия на Генералната конференция на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Българската делегация се ръководи от д-р Сергей Цочев, председател на Агенцията за ядрено регулиране, и включва постоянния представител на България към ООН, ОССЕ и други международни организации във Виена посланик Чавдар Жечев, представители от Министерството на външните работи, Министерството на икономиката и енергетиката, Агенцията за ядрено регулиране и АЕЦ Козлодуй.
Основните теми и резолюциите, които ще бъдат предложени за приемане, обхващат мерките за укрепване на международното сътрудничество по отношение на ядрената безопасност, радиационната защита, безопасното транспортиране на ядрен материал и безопасното управление на радиоактивните отпадъци, повишаването на ефективността на системата на гаранциите и прилагането на типовия допълнителен протокол във връзка с Договора за неразпространение на ядреното оръжие, ядрената сигурност и приложение на гаранциите на МААЕ в Близкия изток.
Генералната конференция ще избере 11 нови членове на Съвета на управляващите за 2009–2010 г. и ще разгледа програмата и бюджетa на Aгенцията за 2009 г., както и постъпленията във Фонда за техническо сътрудничество на МААЕ за 2009 г.

Работата на Генералната конференция ще приключи на 4 октомври 2008 г. По време на конференцията нашата делегация ще проведе редица двустранни срещи с представители на други страни – членки на МААЕ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във